logo F1online.sk

Mazepin by si za prvú sezónu udelil štyri z piatich

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala27. 12. 2021

Mick Schumacher a Nikita Mazepin majú za sebou prvú sezónu vo Formule 1. Najviac chvály sa jednoznačne dostáva nemeckému pilotovi, aj keď ani Mazepin si nemyslí, že by odviedol zlú prácu. Keby sa mal sám ohodnotiť, udelil by si druhú najlepšiu známku.

Haas uzatvára rok 2021 bez jedného jediného majstrovského bodu. Najlepším výsledkom je len dvanáste miesto Micka Schumachera z Maďarska. Nikitovi Mazepinovi sa najviac darilo v Azerbajdžane, kde skončil štrnásty. Za tieto výsledky mladíci vďačia najmä vypadnutiam súperov, keďže monopost VF-21 nemal rýchlosť ani len na to, aby si to mohli zoči-voči rozdať s Williamsom a Alfou Romeo.

Nikita Mazepin sa preto nebude pýšiť výsledkami. Hrdý je však na to, ako aj napriek problémom zvládol tento náročný rok. “V škole som skončil už pred štyrmi rokmi a vtedy som naposledy dostával známky. A ani mi to tak veľmi nechýba,” cituje ho Autosport.

Keby sa však mal oznámkovať, čo by si udelil? “Nikdy si nemyslím, že by ste mali dostať päťku, pretože päťka znamená excelentný a ja neviem, čo to znamená byť excelentný,” vysvetľuje narážajúc na ruské známkovanie, v ktorom je päťka najlepšia a jednotka najhoršia. “Dnes by azda niečo mohlo vyzerať excelentne, ale zajtra si uvedomím, že som mohol spraviť aj čosi viac.”

“Najlepšie sa teda môžem ohodnotiť štvorkou. Udeľujem si azda štvorku za to, že som to vydržal, pretože tento rok sme to mali naozaj ťažké. Za adaptovanie sa by to bola azda trojka, pretože to nebola zrovna moja najsilnejšia stránka. Musím sa v tom zlepšovať,” hodnotí Mazepin.

Pilot Haasu sa v tejto sezóne dopustil viacerých chýb. Niektoré z nich určite môžeme pripísať neovládateľnému monopostu, ktorý si až príliš často robil, čo chcel, no za iné si jazdci mohli sami.

“V tejto sezóne som mal viacero rôznych áut,” pokračuje pripomínajúc, že v tejto sezóne jazdil s rôznymi šasi. Pred letnou prestávkou jazdil so šasi, ktoré podľa neho bolo výrazne ťažšie ako Schumacherovo. “Keď som sedel v autách, ktoré bolo náročnejšie ovládať alebo boli ťažšie, tak som zažil tie horšie momenty.”

“Spravil som aj niekoľko chýb ako v Bahrajne a na iných podujatiach, na ktorých som nemal zo svojho výkonu dobrý pocit, alebo som sa príliš snažil a nakoniec stratil čas ako v Brazílii. Tam som veril, že mám šancu v kvalifikácii poraziť Williams alebo postúpiť do Q2.”

“To boli určite pády, ale mali sme aj nejaké vrcholy, a to na mnohých pretekoch. Mal som dobré preteky v Silverstone, v Brazílii a Mexiku,” zakončil na pozitívnu nôtu Mazepin.