logo F1online.sk

Le Mans ´66 – Ford vs Ferrari: Tieto fakty boli upravené Hollywoodom

Le Mans ´66, Carol Shellby, Ken Miles
© Le Mans ´66
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko25. 12. 2021

Ako každý správny fanúšik motoristického športu si si určite nenechal ujsť ani sfilmovanie príbehu z roku 1966. Súboj Ford vs. Ferrari s názvom Le Mans ´66 je aj v súčasnosti k dispozícii na vybraných streamovacích platformách. V dnešnom článku si predstavíme fakty, ktoré boli v tejto snímke upravené hollywoodskou produkciou.

Ako by ste mohli očakávať od hollywoodskeho trháku, aj v tomto prípade sa filmový dej s realitou mierne prelína a filmári si voľne prispôsobili vybrané prvky alebo situácie tak, aby lepšie zapadali do predstáv režiséra či scenáristu.

  • Ktoré časti filmu sú teda pravdivé a ktoré prvky sú ‚prifarbené‘ pre umelecký a dramatický efekt?
  • Naozaj hodil Ken Miles francúzsky kľúč na Shelbyho vozidlo na pretekoch v Kalifornii?
  • Udrel ho niekedy na ulici päsťou do tváre?
  • Ako vlastne Miles stratil náskok v niekoľkých kôl v Le Mans – bola to sabotáž zo strany vedenia Fordu, ktoré chcelo, aby jeho ostatní piloti vyhrali?
  • Čo sa vlastne stalo v cieli?
  • A ako vyzerala scéna na pódiu?

Práve na tieto skutočnosti sa zameriava video analýza z dielne Motorsport.com. Príbeh rozpráva deväťnásobný víťaz 24-hodinových pretekov Le Mans, Tom Kristensen, s pomocou exkluzívnych archívnych záberov či fotografií od Motorsport.tv.

Takisto nemôžu chýbať ani vyjadrenia s množstvom odborníkov z prostredia motoristického športu, ale aj rozhovor so synom Kena Milesa, ktorý mrazivo spomína na deň, kedy zahynul jeho otec …