logo F1online.sk

Todt: Verstappen mal šťastie len v poslednom kole

Jean Todt
© Facebook/FIA
Milan Kubala
Milan Kubala17. 12. 2021

Po takom dramatickom a kontroverznom finále, ktoré vzbudilo nesmierne množstvo emócií, pre mnohých nie je jednoduché zhodnotiť sezónu ako celok. Veľká cena Abú Zabí je skrátka príliš čerstvá a taká výrazná, že prekryje aj tie staršie spomienky. Jean Todt sa však predsa len o to pokúsil a zhodnotil, že Max Verstappen si titul absolútne zaslúžil a určite zaň nevďačí šťastiu.

Na jednej strane je pravda, že bez nehody Nicholasa Latifiho, bez výjazdu safety caru, bez rozhodnutia prepustiť (len) päť pomalších monopostov o kolo a bez stiahnutia Bernda Mayländera z trate pred posledným kolom pretekov by zvíťazil Hamilton, no na druhej nemožno celý ročník, ktorý mal ďalších 21 podujatí, zhrnúť do tohto jedného momentu.

“Ja si myslím, že si titul zaslúžil, mal skvelú sezónu,” uviedol Jean Todt pred štvrtkovým odovzdávaním cien na galavečeri FIA. Bývalý šéf FIA zároveň rozumie ľuďom, ktorí pri hodnotení sezóny dávajú na rovnakú úroveň posledných päť kôl v Abú Zabí so všetkým ostatným.

“Je to ľudské, že sa koncentrujete na posledné kolo. A je pravda, že v tom poslednom kole mal naozaj šťastie, no mali by sme vidieť celú sezónu,” zdôrazňuje. “Mal šťastie v Silverstone? Mal šťastie v Azerbajdžane? Mal šťastie v Budapešti? Nemal.”

Naproti tomu Lewis Hamilton mal úplne opačnú sezónu a smola ho opustila až v závere. Šťastena ho postretla hneď na druhých pretekoch sezóny, na ktorých spravil chybu a dokonca zaostal o celé kolo, no vďaka nehode Georgea Russella a Valtteriho Bottasa sa mohol vrátiť späť do prvého kola a nakoniec obsadil druhé miesto.

Alebo v spomínanom Silverstone, kde bolo treba po Verstappenovej nehode vyvesiť červenú vlajku. Ak by maršáli odpratali Red Bull RB16B počas fázy bezpečnostného vozidla, Hamilton by preteky nedokončil. Práve červenú vlajku totižto mechanici využili na to, aby mu vymenili poškodený ráfik, o čom dovtedy netušili.

Pohľad Lewisa Hamiltona na túto sezónu stále nepoznáme. Britský pretekár sa totižto odmietol zúčastniť na odovzdávaní cien rovnako ako jeho šéf Toto Wolff, hoci jeho prítomnosť sa vyžaduje podľa článku 6.6 Športových pravidiel F1. Momentálne netušíme, aký trest by mohol dostať za to, že sa nedostavil.

Jean Todt túto otázku nechcel otvárať. “Dnes by sme mali oslavovať a nesnažiť sa vyrobiť žiadnu kontroverziu, nemá to zmysel. A napokon, tento mladý muž odviedol úžasnú robotu, o tom by sme sa mali baviť,” poukázal na Verstappena, ktorý sedel obďaleč. “Mali by sme sa baviť o tom a nie pýtať sa, či potrestáme Hamiltona za to, že neprišiel. Úprimne, nemyslím si, že na tomto fóre by sme sa o tom mali baviť, mali by sme zostať nad tým.”