logo F1online.sk

Na posledné preteky si privedú vysoko plateného advokáta, rozčuľuje sa Marko

Max Verstappen a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 12. 2021

Helmut Marko naďalej chrlí oheň a síru. Kým jeho kolega Christian Horner sa po posledných pretekoch viac-menej zdržal kontroverzných komentárov na adresu svojho rivala, Helmut Marko stále nedokáže prehrýzť popretekové počínanie Mercedesu. Stále pritom čakáme, či víťaz Pohára konštruktérov poženie tento prípad pred odvolací súd alebo nie.

Rakúšan sa tento týždeň objavil aj vo vysielaní BBC, v ktorom povedal, že je „naozaj sklamaný“ z počínania Mercedesu, ktorý napáda konečné výsledky sezóny 2021. Ten neuspel so svojimi protestami u komisárov, ďalšou inštanciou je odvolací súd FIA. Kým zo strany Lewisa Hamiltona a Mercedesu prichádza hrobové ticho, Helmut Marko medzitým pokračuje v mediálnej kampani.

„Dokážem pochopiť, že nie sú spokojní,“ povedal Marko pre BBC, na ktoré odkazuje portál The Race. „Čo však nedokážem pochopiť je, že mali takisto možnosť zastaviť a prezuť, no neurobili to. Povedal by som, že to bola ich chyba.“

„A nakoniec, ich snaha ovplyvniť riaditeľa pretekov Michaela Masiho, aby neposielal na trať safety car, to ani náhodou nespadá do ich kompetencie,“ hovorí Marko.

Strategické rozhodovanie Mercedesu nebolo po skončení Veľkej ceny Abú Zabí takou veľkou témou. Faktom je, že tento tím mal značnú rýchlostnú prevahu, no nezastavil ani v počas fázy VSC v 35. kole ani na konci pretekov, kedy už bola veľká šanca, že sa dojazdí za safety carom. Všetko však dopadlo inak a Mercedesu zostali len oči pre plač.

„Boli sme naozaj sklamaní, keď sme videli, že sa tam objavili s advokátom. Presne tým, ktorý patrí v Anglicku medzi tých najlepšie platených. Priviedli si ho tam osobne na posledné preteky sezóny,“ hovorí Marko.

Tým „najlepšie plateným advokátom“ je v Anglicku notoricky známy Paul Harris. Kým Red Bull reprezentovala u komisárov tradičná dvojica Jonathan Wheatley ako športový riaditeľ a Adrian Newey ako technický riaditeľ, tandem Mercedesu Meadows – Shovlin doplnil ešte Harris, ktorý je presne ten človek, ktorého v takýchto prípadoch chcete mať po ruke. Stajňa okolo Tota Wolffa tak pred podujatím v Abú Zabí rozhodne nenechala nič na náhodu.

„My so sebou na preteky privezieme tých najlepšie platených inžinierov, aby z auta dostali úplné maximum. Ich reakciu po pretekoch naozaj nedokážeme pochopiť. Ešte jedno kolo predtým verili, že oni budú šampiónmi. Ak však prehráte, musíte to akceptovať, aspoň taký je náš prístup k tomuto športu,“ povedal Marko.