logo F1online.sk

Newey o práci s Verstappenom: Milujem toho chlapca

Adrian Newey a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2021

Pred pár rokmi to vyzeralo tak, že Adrian Newey sa postupom času stiahne z Formuly 1. Čoraz viac sa totiž začal vzďaľovať kráľovnej motoršportu a venovať sa vlastným záujmom. Teraz sa však opäť naplno koncentruje na svoje úlohy v Red Bulle. Okrem toho, že ho teší výzva v podobe nových pravidiel, ho v efjednotke pomáha udržať aj Max Verstappen, s ktorým tak rád pracuje.

Celý boxový múrik Red Bullu v nedeľu zmietali emócie z oboch koncov emočnej škály. Len málokedy môžeme totiž sledovať taký napínavý boj o titul, nuž a ešte menej ráz byť jeho priamou súčasťou. Adrian Newey všetko zažil na vlastnej koži.

Adrian Newey povedal viac o tom, ako prežíval veľkú cenu, len pár minút po pretekoch v majstrovskom tričku Maxa Verstappena. “V takýchto pretekoch máte toľko emócií. V kolách pred výjazdom bezpečnostného vozidla to vyzeralo tak, že sa nám to všetko vzďaľuje.”

Hamilton mal na čele viac ako desaťsekundový náskok a bolo zrejmé, že titul mu už vezme len obrovské nešťastie. Technický šéf Red Bullu si v tých chvíľach začal rekapitulovať sezónu, viac-menej už zmierený s tým, že jeho stajni to opäť nevyjde.

“V tej chvíli sa začnete zamýšľať nad celou sezónou, nad tým, čo sme mohli dosiahnuť, nad smolnými momentmi. Stále ma mrzí najmä to, čo sa stalo v Copse,” prezradil Newey. “A potom prišlo bezpečnostné vozidlo.”

Nebyť Latifiho nehody, Verstappen by titul určite nezískal. “V tomto smere sme mali šťastie, to nemožno odškriepiť. Samozrejme, že ja som zaujatý, ale celkovo si myslím, že Max si to plne zaslúžil.”

Adrian Newey je v padoku už stálicou, svoj prvý monopost F1 skonštruoval už v roku 1988. Odvtedy postavil desať áut, ktoré získali konštruktérsky titul, a pilotom pomohol k Poháru jazdcov jedenásťkrát. A hoci tentoraz sa bojovalo prakticky len o jazdecký titul, Newey to na boxovom múriku poriadne prežíval.

“Teraz som mal pravdepodobne najbližšie k infarktu alebo tomu, aby som omdlel. Zažil som aj iné šampionáty, v ktorých sa rozhodovalo v posledných pretekoch, ale ešte nikdy nie v poslednom kole. Bolo to úžasné,” vydýchol si.

Ktovie, ako by to celé dopadlo, keby počas zimy nedošlo k zmene pravidiel. Asi by sa dočkali ďalšieho víťazného ročníka Mercedesu, ktorému by zdatne sekundoval Aston Martin. Čo hovorí Newey na zmenu pravidiel a pomohla Red Bullu k titulu?

“Ťažko povedať, všetci sme hlasovali za tie zmeny v pravidlách. Sadlo to viac nám ako Mercedesu? Určite to vyzerá tak, že na začiatku roka áno,” hodnotí legendárny konštruktér. “V niekoľkých posledných veľkých cenách sa vrátili vo veľmi silnej forme, avšak celkovo sme mali asi rýchlejšie auto. Za to vďačíme všetkým v továrni. My tu stojíme v svetle reflektorov, ale je neskutočné, čo odviedli chlapci v továrni, kolegovia, inžinieri, skrátka všetci, a tiež akú máme od nich podporu.”

Adrian Newey počas kariéry zažil množstvo skvelých jazdcov a majstrov sveta. Ak by mal zostaviť rebríček, kde by sa ocitol Max Verstappen? “To je veľmi ťažká otázka, no určite je až tam hore. Zažil som rôzne éry, ale on je naozaj niečo. Áno, je agresívny, ale celkovo je podľa mňa veľmi férový. Má obrovský talent a motiváciu. Stále je veľmi mladý a stále sa rýchlo zlepšuje.”

“Najlepšie na tom je, že sa s ním tak ľahko pracuje. Nie je nafúkaný, skrátka príde a pustí sa do roboty. Milujem tohto chlapca, je úžasný,” doložil s úsmevom na tvári.

Súvisiace články