logo F1online.sk

Meno Red Bullu poškvrnené, Marko hrozí až odchodom z F1

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2021

Red Bull síce vyhral jazdecký šampionát a tešil sa vraj z toho viac ako na začiatku minulého desaťročia, keď víťazil Sebastian Vettel, no predsa len majstrovský titul Maxa Verstappena má akúsi horkú pachuť. Dokázal to totiž len s pomocou riaditeľstva pretekov, ktoré podľa Mercedesu pochybilo a červeným býkom zaslalo skorý vianočný darček. Helmut Marko to nechce nechať len tak, dokonca pohrozil, že Red Bull by mohol Formulu 1 opustiť.

Helmutovi Markovi, prirodzene, prekáža, že sa teraz po celom svete diskutuje o tom, či Verstappen získal titul právom a Hamilton bol okradnutý. A toto všetko i napriek tomu, že samotný Holanďan nespravil nič zlé, pochybiť malo aj podľa Mercedesu riaditeľstvo pretekov.

Športový poradca Red Bullu si však podal obe strany. Najskôr sa na ranu dostal Mercedes. “Je to nedôstojné k záveru šampionátu, že sa rozhodnutie takto odkladá. Povedal by som však, že to vypovedá o charaktere porazeného, keď začne s takýmito protestami a odvolaniami.”

“S mladým chlapcom a mladým, motivovaným tímom sme pretrhli sedemročnú šnúru dominancie,” pokračuje Marko, podľa ktorého Mercedes to nedokáže stráviť. “To, čo spravili po pretekoch, je nechutné, podať protest, o ktorom bolo zrejmé, že neprejde. To je podľa mňa vizitka niekoho, kto nevie prehrávať.”

Mercedesu teraz plynie časová lehota na to, aby sa rozhodol, či podá odvolanie voči druhému rozhodnutiu z nedele. Rodák z Grazu však nad tým už len mávol rukou. “Nás to už nezaujíma. My sme morálnym víťazom, nech to dopadne tak či onak.”

No Markovi predsa len nie je všetko úplne jedno. Určite by bol radšej, keby sa potvrdilo, že Verstappen získal titul právom. Uvedomuje si však, že hoci to by možno obstálo pred FIA, fanúšikovia si už utvoria svoj názor. Meno Red Bullu je poškvrnené.

“Ak toto nebude mať dopad na budúce šampionáty, zvážime naše pôsobenie vo Formule 1,” upozorňuje Marko, ktorý chce týmito slovami odkázať, že pravidlá treba napraviť, aby sa už takéto veci nikdy nestali a žiaden tím na to nedoplatil. “Celý systém treba prekopať. Musíme tu mať konzistentnosť, rozhodnutia nesmú byť interpretované raz tak a raz onak. Pravidlá sa musia zjednodušiť a filozofia musí stáť na hesle ‘poďme pretekať!'”

Aká je predstava Red Bullu? “Rozhodnutia musí byť možné prijímať rýchlo, tie musia byť vykonávané komisármi v priebehu sekúnd. A tieto rozhodnutia sa nemusí od seba líšiť,” naráža na toľko skloňovanú nekonzistentnosť. “Po toľkých chybách a pochybných rozhodnutiach je treba zasiahnuť. Teraz prichádza nový prezident, takže asi by mal začať tu.”

Voľby nástupcu Jeana Todta ako prezidenta FIA prebehnú už tento piatok.