logo F1online.skF1online.sk

Verstappen o poslednom kole: Zahájil som manéver a dostal masívny kŕč do nohy

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2021

V nedeľu v Abú Zabí sme boli spoločne svedkami niečoho nevídaného a celkom iste aj historického. Holandský pretekár Max Verstappen sa stal majstrom sveta a pretrhol sedem rokov trvajúcu hegemóniu Mercedesu, ktorý získal sedem jazdeckých titulov po sebe. Pilot Red Bullu bol počas celej sezóny zväčša odmeraný, sústredený a príliš sa neusmieval. Po skončení Veľkej Abú Zabí mu však oči neprestajne žiarili šťastím.

Dlhoročný hegemón a vládca Formuly 1 bol zosadený z trónu. Novým kráľom sa stal Max Verstappen, ktorý to v budúcej sezóne bude pripomínať všetkým naokolo, nakoľko si na svoj monopost nechá nalepiť číslo 1. Toto číslo bude hovoriť jediné: Max Verstappen je majstrom sveta! Ako to asi znie?

„Znie to celkom šialene, najmä po tom, ako tie preteky prebiehali,“ hovorí s úsmevom Verstappen. „Samozrejme, bolo to ako na horskej dráhe, až do posledného kola som nemal príliš šancu zvíťaziť, vtedy sa to však všetko zišlo. Musíte tomu ísť naproti, a to sme aj urobili. Sú to neskutočné emócie, až som z toho stratil hlas. Niektorí ľudia v garáži asi taktiež.“

„Ešte som ani nevidel môjho inžiniera, asi ho vyobjímam k smrti,“ dodal holandský pretekár, ktorý síce úsmev skrýval pod rúškom, no oči mu žiarili šťastím.

Preteky samotné sa však pre Verstappena nevyvíjali vôbec dobre, pokazil štart a celý čas nemal so svojim autom také tempo, ako Lewis Hamilton na Mercedese. Ako povedal Christian Horner, Red Bull potreboval niečo od bohov motoršportu. Tí im tentokrát pomohli veľmi výdatne záverečným safety carom.

„Samozrejme, dlho to vyzeralo tak, že sa to nepodarí. V mysli som si však hovoril, že skúsim všetko, že na to budem tlačiť, ďalej sa snažiť a aspoň im nedám nejakú veľkú výhodu. Presne to nám vlastne dalo na konci príležitosť zastaviť a obuť mäkké pneumatiky,“ opisuje preteky zo svojho pohľadu Verstappen.

A ako vlastne vyzeralo posledné kolo? To sa totiž nepochybne zapíše hlboko do archívov Formuly 1 ako jeden z najpamätnejších momentov v jej histórii.

„Samozrejme, že som sa ho snažil predbehnúť, ale dostal som masívny kŕč do mojej pravej nohy. Presne v čase, keď som išiel na plný plyn a zahájil manéver, prišiel silný kŕč do pravého lýtka. Vlastne som bol rád, že prišlo brzdenie do piatej zákruty a mohol dať nohu z plynu,“ opisuje svoje posledné kolo v sezóne Verstappen.

„Na ďalšej rovinke som bol v čele, no keď máte takýto kŕč, vaše svaly sa sťahujú a zhoršuje sa to. Samozrejme, už som to zažil aj predtým, no nie je to príjemný pocit. Keď však máte takúto šancu, musíte to prehrýzť,“ hovorí opäť doširoka usmiaty Max, ktorý na záver taktiež poďakoval tímovému kolegovi, bez ktorého by preteky zrejme nevyhral.

„Odviedol šialenú robotu. Aj vďaka Checovi som dnes získal titul,“ uzavrel Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia