logo F1online.sk

Nico Rosberg: Schumacher ma naučil, ako poraziť Hamiltona

Nico Rosberg
© Twitter/Nico Rosberg
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2021

Držať jednu celú sezónu tempo s Lewisom Hamiltonom nie je vôbec jednoduché. Maxovi Verstappenovi sa to však podarilo a dnes musí spraviť posledný krôčik k tomu, aby sedemnásobného majstra sveta zdolal. A hoci dnes už mu Rosbergove rady nepomôžu, majster sveta z roku 2016 prezradil, že jemu boli nápomocné skúsenosti, ktoré nabral pri Schumacherovi.

Nico Rosberg bol kolegom Lewisa Hamiltona od sezóny 2013, kedy Brit nahradil Michaela Schumachera. A práve sedemnásobný majster sveta zo začiatku milénia Rosberga naučil triky, ktoré mu v roku 2016 pomohli získať titul. Ide najmä o psychologické hry, ktoré v tejto sezóne tak intenzívne využívali v Red Bulle i Mercedese.

“Michael bol najväčším majstrom všetkých čias v psychologických hrách,” prezradil Nico Rosberg, ktorý tento víkend sprevádza reportérov Sky Sports a ponúka svoje názory. “Ja som bol jeho kolegom tri roky, počas súťažných víkendov celý čas sedel na protiľahlom konci stola prechádzajúc si dáta. Tento chlapík, keď sa ráno zobudil, sa zobudil ako bojovník psychológie. Celé dni sa pokúšal zničiť psychiku súpera.”

Vedľa Nica Rosberga stál ďalší majster sveta, ktorý počas kariéry zažil súboje s Michaelom Schumacherom. Damon Hill sa ho preto spýtal, či sa niečomu priučil. Rosberg sa pousmial a i na margo sezóny 2016 vyhlásil: “Povedzme to tak, že tieto skúsenosti mi neboli na príťaž.”

Samozrejme, bojovať s tímovým kolegom a s protivníkom z iného tímu sú dve odlišné veci. V rámci jednej stajne je azda o čosi jednoduchšie rozohrať psychologické hry, pretože je možné do nich vtiahnuť aj členov tímu. Ak však bojujete proti inému konštruktérovi, automaticky ho beriete ako súpera.

Rosberg si však nemyslí, že by to jednotlivé strany odrádzalo od všakovakých ťahov v zákulisí či pred kamerami. “Samozrejme, že je to možné aj medzi rivalmi,” vysvetľuje. “Napríklad médiá majú nesmiernu silu.”

“A tiež to, čo robíte na trati, vaša reč tela… Veľmi často sa spolu stretávate, sedíte vedľa seba na tlačových konferenciách, aj toto sú príležitosti, kedy môžete jeden druhého vyskúšať aj psychicky,” dodáva. “Patrí to k tomu. Všetko zapadá do seba a je to dôležité.”