logo F1online.skF1online.sk

Wolff: Rok 2016 bol pre mňa horší, veľa vecí by som urobil inak

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2021

Museli sme čakať päť rokov, no napokon to prišlo. Boj o titul vyvrcholí v posledných pretekoch sezóny. Naposledy sa niečo také stalo ešte v roku 2016, kedy si zbrane skrížili Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Pozorne to vtedy sledoval aj ich šéf Toto Wolff, ktorý si na to s odstupom času zaspomínal.

Mercedes dominuje hybridnej ére, to je skrátka fakt. Najkrušnejšie chvíle zažili v Brackley trochu paradoxne v súboji tímových kolegov. Nico Rosberg a Lewis Hamilton doviedli svoj boj vo veľmi dominantných monopostoch až do Abú Zabí.

V tomto roku sa po dlhom čase musí Mercedes opäť snažiť až do samého konca. „Vďačia“ za to Maxovi Verstappenovi a Red Bullu, ktorí napriek skeptickým hlasom o ďalšej dominantnej sezóne v podaní Mercedesu, natiahli tento dramatický ročník až do samého konca v Abú Zabí.

„V porovnaní s rokom 2016 je to veľmi odlišný pocit,“ povedal novinárom v Abú Zabí šéf Mercedesu Toto Wolff. „Povedal by som, že z pohľadu intenzity bol rok 2016 ešte náročnejší než tento. Dôvodom je, že keď máte takú veľkú rivalitu vo vnútri tímu, snažíte sa manažovať obe strany garáže, nikomu nenadržiavať a zároveň byť transparentný. To bolo veľmi, veľmi náročné.“

„Pre mňa to boli stále moje juniorské roky. Nechcem sa k tomu vracať, boli to náročné vzťahy a situácie. Existuje množstvo vecí, ktoré by som dnes urobil inak,“ hovorí rodák z Viedne.

„Toto je divoká bitka medzi jazdcami a tímami, ktoré odviedli naozaj skvelú prácu. V niektorých pretekoch mali vedúci dvaja alebo traja piloti náskok aj 45 sekúnd, pričom dali kolo takmer celému poľu. Toto nemá byť z mojej strany arogancia, ale ukazuje to, ako sme na to všetci tlačili v snahe zvíťaziť.“

„Precedens na takúto úroveň výkonnosti počas mojich rokov v Mercedese asi nenájdete,“ dodal Wolff.

Rakúšan si tiež zaspomínal na roky 2017 a 2018, kedy Mercedesu pripravilo niekoľko krušných chvíľ Ferrari. Parta z Maranella sa dokázala držať v titulovom boji niekoľko mesiacov, no nedotiahla to až do Abú Zabí. Pravdou je, že Scuderii sa vtedy podarilo postaviť veľmi rýchle monoposty (ako technický poradca sa na nich podieľal i legendárny Rory Byrne), no narážali na vlastné strategické rozhodnutia a v neposlednom rade i chyby pilotov.

„Myslím, že roky bojov s Ferrari boli brutálne,“ spomína Wolff. „Tohtoročná bitka o titul je intenzívna a trvala po celý rok. Súčasťou Formuly 1 vždy bolo, že sa snažíte dostať do situácie, ktorú považujete za tú správnu a nesnažiť sa za každú cenu získať výhodu pre seba, ale nejakým spôsobom to vyvažovať a nakloniť svojim smerom bez toho, aby ste prekročili čiaru.“

„Myslím si, že existujú určité hranice, ale to je určite súčasť Formuly 1. Boli skvelým súperom,“ uzavrel Wolff svoju kostrbatú odpoveď.

Súvisiace články

Diskusia