logo F1online.sk

Wolff: Rok 2016 bol pre mňa horší, veľa vecí by som urobil inak

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2021

Museli sme čakať päť rokov, no napokon to prišlo. Boj o titul vyvrcholí v posledných pretekoch sezóny. Naposledy sa niečo také stalo ešte v roku 2016, kedy si zbrane skrížili Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Pozorne to vtedy sledoval aj ich šéf Toto Wolff, ktorý si na to s odstupom času zaspomínal.

Mercedes dominuje hybridnej ére, to je skrátka fakt. Najkrušnejšie chvíle zažili v Brackley trochu paradoxne v súboji tímových kolegov. Nico Rosberg a Lewis Hamilton doviedli svoj boj vo veľmi dominantných monopostoch až do Abú Zabí.

V tomto roku sa po dlhom čase musí Mercedes opäť snažiť až do samého konca. „Vďačia“ za to Maxovi Verstappenovi a Red Bullu, ktorí napriek skeptickým hlasom o ďalšej dominantnej sezóne v podaní Mercedesu, natiahli tento dramatický ročník až do samého konca v Abú Zabí.

„V porovnaní s rokom 2016 je to veľmi odlišný pocit,“ povedal novinárom v Abú Zabí šéf Mercedesu Toto Wolff. „Povedal by som, že z pohľadu intenzity bol rok 2016 ešte náročnejší než tento. Dôvodom je, že keď máte takú veľkú rivalitu vo vnútri tímu, snažíte sa manažovať obe strany garáže, nikomu nenadržiavať a zároveň byť transparentný. To bolo veľmi, veľmi náročné.“

„Pre mňa to boli stále moje juniorské roky. Nechcem sa k tomu vracať, boli to náročné vzťahy a situácie. Existuje množstvo vecí, ktoré by som dnes urobil inak,“ hovorí rodák z Viedne.

„Toto je divoká bitka medzi jazdcami a tímami, ktoré odviedli naozaj skvelú prácu. V niektorých pretekoch mali vedúci dvaja alebo traja piloti náskok aj 45 sekúnd, pričom dali kolo takmer celému poľu. Toto nemá byť z mojej strany arogancia, ale ukazuje to, ako sme na to všetci tlačili v snahe zvíťaziť.“

„Precedens na takúto úroveň výkonnosti počas mojich rokov v Mercedese asi nenájdete,“ dodal Wolff.

Rakúšan si tiež zaspomínal na roky 2017 a 2018, kedy Mercedesu pripravilo niekoľko krušných chvíľ Ferrari. Parta z Maranella sa dokázala držať v titulovom boji niekoľko mesiacov, no nedotiahla to až do Abú Zabí. Pravdou je, že Scuderii sa vtedy podarilo postaviť veľmi rýchle monoposty (ako technický poradca sa na nich podieľal i legendárny Rory Byrne), no narážali na vlastné strategické rozhodnutia a v neposlednom rade i chyby pilotov.

„Myslím, že roky bojov s Ferrari boli brutálne,“ spomína Wolff. „Tohtoročná bitka o titul je intenzívna a trvala po celý rok. Súčasťou Formuly 1 vždy bolo, že sa snažíte dostať do situácie, ktorú považujete za tú správnu a nesnažiť sa za každú cenu získať výhodu pre seba, ale nejakým spôsobom to vyvažovať a nakloniť svojim smerom bez toho, aby ste prekročili čiaru.“

„Myslím si, že existujú určité hranice, ale to je určite súčasť Formuly 1. Boli skvelým súperom,“ uzavrel Wolff svoju kostrbatú odpoveď.