logo F1online.sk

Ecclestone: Mercedes šikanuje Verstappena, pomáhajú mu aj médiá

Toto Wolff, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2021

Podľa Bernieho Ecclestona sa tohtoročný boj o titul neodohráva na vyrovnanom poli. Po stránke techniky to väčšinu ročníka azda platilo, no v zákulisí mali výrazne navrch Lewis Hamilton a Mercedes vďaka tomu, že Maxa Verstappena “šikanovali”, v čom im pomáhali aj médiá.

Keďže väčšina svetových motoristických novinárov je z Veľkej Británie, podľa toho sa aj informovalo o jednotlivých udalostiach v tejto sezóne, myslí si Bernie Ecclestone, ktorý de facto kvituje slová Fernanda Alonsa spred pár mesiacov. Španielsky pretekár si pri pohľade na súboj Verstappena a Hamiltona vybavil rok 2007, kedy nebojoval len proti Hamiltonovi, ale aj proti novinárom, ktorí naňho otvorene útočili. Teraz vraj niečo podobné pociťuje Max Verstappen.

Do toho celého sa viackrát primiešal Toto Wolff, ktorý už pred niekoľkými týždňami avizoval nehodu v závere šampionátu a medzi riadkami konštatoval, že ju spôsobí Max Verstappen. Šéf Mercedesu však toho povedal oveľa viac.

Bernie Ecclestone si myslí, že v Mercedese prekročili hranice. “Max je v porovnaní s Lewisom chlapec a najhoršie na tom je, že Lewis má za sebou obrovskú mediálnu kampaň, ktorá pracuje preňho,” uviedol v telefonickom rozhovore pre agentúru AFP. “Celý čas tlačili na Maxa, nuž a potom sa do toho začalo miešať aj riaditeľstvo pretekov, pretože Toto chodí za riaditeľom pretekov. Maxovi nestačí vysporiadať sa len s pretekmi, za chrbtom má aj ich, pretože ho šikanujú a nehrajú fér. Rozbehla sa psychologická hra.”

V tomto smere si pripomeňme, že Michael Masi pred poslednými pretekmi skutočne zareagoval na početné vyjadrenia o tom, že Verstappen by sa mohol pokúsiť vyradiť Lewisa Hamiltona. Vo svojich pokynoch pred začiatkom víkendu síce nikoho nemenuje, ale dosť neštandardne upozorňuje na to, že akékoľvek prejavy nešportového správania budú potrestané.

A na Verstappenovi to môže zanechať svoje stopy, obáva sa Ecclestone, podľa ktorého má Hamilton pevnejší charakter. Koniec-koncov má oveľa viac skúseností nielen po stránke pretekania či bojov o titul, ale aj s médiami a útokmi okolia.

“Max má za sebou pár pretekárskych rokov, ale nie roky v uliciach, ako to zažil Lewis,” podotýka 91-ročný miliardár. “Vybudovalo to jeho charakter. A uvedomujúc si, že v Mercedese vyhrá preteky, keďže v posledných rokoch bol taký dominantný, ho to zocelilo viac ako Maxa. Max zažíva prvú sezónu, kedy má auto, ktoré je schopné pravidelne vyhrávať, predtým malo od konkurencieschopného ďaleko.”

Ecclestona v každom prípade teší, že sa pozornosť celého sveta tento víkend sústredí do Abú Zabí. “Pre šport je to dobré. Myslím, že ľudia v predchádzajúcich rokoch dobre vedeli, kto vyhrá. Toto bol neskutočný rok, bolo fajn zažiť aj niečo iné. Lewis nespravil nič zlé, odviedol svoje maximum, no dočkal sa aj veľkej pomoci.”

Súvisiace články