logo F1online.sk

Fittipaldi: Clay a ja sme sa navzájom rešpektovali

Emerson Fittipaldi
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2021

V histórii Formuly 1 sa stalo len dvakrát, aby ašpiranti na titul išli do posledných pretekov s absolútne vyrovnaným počtom bodov. Okrem roku 2021 ešte aj v roku 1974 v slávnom súboji Emersona Fittipaldiho z McLarenu a Claya Regazzoniho z Ferrari. Brazílčan si pritom dodnes spomína na to napätie, ktoré vtedy prežíval.

Majster sveta z rokov 1972 a 1974 bol prítomný aj v Džidde, spolu so svojim synom Emersonom mladším a taktiež vnukmi (ktorí sú starší ako mladý Emo) Pietrom a Enzom. Tí tam boli pracovne, prvý ako rezervný pilot Haasu, druhý ako pretekár tímu Charouz vo Formule 2. Udalosti z pretekov tohto juniorského šampionátu, v ktorom mal jeho vnuk ťažkú nehodu, teda neboli pre hrdého starého otca jednoduché.

„Preteky F1 som nemohol sledovať, keďže som bol v nemocnici s Enzom. Museli mi teda stačiť len zostrihy,“ povedal Emerson Fittipaldi. „Už je mu lepšie. Má fraktúru päty a v Abú Zabí istotne pretekať nebude.“

Ako sme už uviedli, toto bude po druhýkrát v histórii, čo dvaja kandidáti na titul odštartujú do posledných pretekov s absolútne vyrovnaným počtom bodov. Ako si Emerson spomína na vlastnú skúsenosť s niečím takým?

„Napätie ma zožieralo tak veľmi, že som v noci pred pretekmi spal asi tri hodiny,“ spomína Fittipaldi na bitku o titul v roku 1974. „To sa mi nikdy predtým ani nikdy potom nestalo.“

„Tlak na Maxa, Lewisa a ich tímy raketovo stúpa. Clay a ja sme medzi sebou nemali takú rivalitu – navzájom sme sa rešpektovali. Spomínam si však na jeden moment pred pretekmi medzi mnou, ním a našimi mechanikmi. Napätie bolo také veľké, že nikto z nás sa na seba ani len nepozrel,“ povedal Fittipaldi, ktorý taktiež dostal už tak trochu automatickú otázku, kto to podľa neho nakoniec odíde ako víťaz.

„Lewis má viac skúseností, avšak Max bol v tomto roku vo vedení viac. Obaja majú určite odlišné štýly, ale zároveň veľký talent. Poviem to takto: nech vyhrá ten lepší,“ uzavrel Fittipaldi.

Súvisiace články