logo F1online.sk

Frank sa v hrobe obracal. Je toto ešte F1? Villeneuve si podal udalosti z Džiddy

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2021

Aj s odstupom niekoľkých dní je ťažké uveriť tomu, čoho všetkého sme boli svedkami v saudskoarabskej Džidde. Tieto preteky boli z mnohých uhlov raritou. Niektorí si nepochybne prišli na svoje (najmä fanúšikovia kontroverzií), no taký Jacques Villeneuve penil. Formula 1 podľa neho v Saudskej Arábii prestala byť športom a stala sa hollywoodskym trhákom.

Šampión z roku 1997 je známy svojimi prehláseniami, pri ktorých si neberie servítky. Tentokrát si však nevzal do úst nikoho konkrétneho, ale celé to „predstavenie“, ktoré sme v Džidde videli.

„To nebola F1, to bolo jazdenie na motokárach z požičovne,“ prehlásil na margo Veľkej cene Saudskej Arábie Jacques Villeneuve. „Celé zle. Ani neviem, čo na to povedať.“

„Je ťažké zostať nestranný, je ťažké zakaždým okomentovať, čo sa stalo a byť vnímaný neutrálne. Vždy o vás budú hovoriť, že niekomu držíte stranu.“

„Chceme šport a dobrú F1? Alebo chceme len hollywoodsku šou? Ak chcete hollywoodsku šou, tak dnes ste si prišli na svoje. Je však Formula 1 o tom? Neviem, myslím tým, že Frank Williams sa pri pohľade na tieto preteky v musel hrobe obracať,“ hovorí natvrdo Villeneuve.

„Tiež sa pozrite na šéfov tímov, každý kričí a snaží sa vyvíjať tlak, dokonca aj na komisárov. Je to smiešne, naozaj smiešne. Pre fanúšikov je to skvelé, zrejme to zvýši sledovanosť, čo je pre Formulu 1 dobré, prestáva to však byť šport, to je celé. V konečnom dôsledku teda záleží na tom, či ste automobilový purista alebo nie,“ prehlásil majster sveta z roku 1997.

Po skončení pretekov sa pochopiteľne spustila kritika a vzájomné obviňovanie. Záležalo v podstate len na tom, na ktorej strane barikády stojíte. Jacques to zobral po svojom a skritizoval všetkých. Bývalý šampión Formuly 1 skrátka vôbec nechápal, čoho bol v Džidde svedkom a ruku na srdce, mnohí z nás na tom boli podobne. A aký má súčasný televízny expert názor na kolíziu Verstappena s Hamiltonom?

„Keď pred vami niekto spomalí, tak ho predbehnete. Problém sú tieto hlúpe DRS čiary. Lewis nechcel tú čiaru prekročiť pred Maxom,“ hovorí Villeneuve. „Vedel, že ho Max púšťa, ale nechcel, aby mohol využiť DRS na nasledujúcej rovinke, pretože by ho opäť predbehol. Takže obaja sa tam hrali na hlúpych.“

Rodák z Quebecu pikantne okomentoval aj „dílovanie“ so štartovými pozíciami pri druhom reštarte medzi tímami a riaditeľom pretekov. „To sa tu uzatvárajú nejaké dohody? O tom som v živote nepočul. To nie sú pravidlá. Naozaj som to nepochopil.“

Všetko teda vyvrcholí v Abú Zabí, kde nám hrozí opakovanie Adelaide 1994 či Jerezu 1997. Na tom druhom bol Villeneuve priamo zapojený do jedného z najkontroverznejších okamihov celej histórie Formuly 1. Aké sú jeho očakávania pred poslednými pretekmi sezóny?

„Je to trať Red Bullu, avšak s motorom, ktorý Lewis má, je teraz každá trať traťou Mercedesu. Len dúfam, že nás čakajú pekné a čisté preteky. Nech vyhrá ten lepší, nechcem už nič také čo sme videli v Džidde, už žiadny Hollywood, aspoň nie v posledných pretekoch,“ uzavrel Villeneuve.

Súvisiace články