logo F1online.sk

Michael Masi nevidí dôvod na zásadné zmeny okruhu v Džidde

Max Verstappen a Lewis Hamilton na štartovom rošte
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2021

Bezpečnosť predovšetkým. V priebehu a po skončení saudskoarabského podujatia zodvihlo svoju pravicu viacero pretekárov a pýtali sa, či je naozaj nevyhnutné, aby okruh v Džidde vyzeral takto. Viacerí piloti navrhli, že niekoľko zakrútených roviniek je možné jednoduchým spôsobom prerobiť na rovinky a bude to vyriešené. Michael Masi má očividne iný názor.

Ozvali sa viacerí. Poďme si preto najprv zosumarizovať niekoľko najdôležitejších výrokov zo strany samotných pretekárov.

Sergio Pérez povedal: „Je to naozaj, naozaj pekný okruh, ale tiež veľmi, veľmi nebezpečný. Je tu veľa roviniek, ale tie sú vlastne zákrutami, slepými zákrutami. Dúfam, že v nedeľu sa nič nestane. Mám pocit, že trať je príliš nebezpečná, a to úplne bezdôvodne.“

George Russell: „Skrývajú sa tu incidenty, ktoré sú nevyhnutné a je len otázkou času, kedy k nim dôjde. Všetky tieto drobné slučky, ktoré pre Formulu 1 ani nie sú zákrutami a sú slepé, v sebe skrývajú zbytočné nebezpečenstvo.“

Esteban Ocon: „Všetky tieto rovinky, ktoré ani nie sú rovinkami, by mali byť prerobené na skutočné rovinky. Na predbiehanie ani na tvar okruhu to nebude mať vplyv, keďže všetky najdôležitejšie zákruty zostanú zachované, no z pohľadu bezpečnosti to bude prínos.“

Lando Norris: „S autami, aké dnes máme a pri tých rýchlostiach, podľa mňa nepotrebujeme, aby to vyzeralo takto.“

To sú len príklady, ktorých sa tento víkend objavilo viac. Jazdci svoje obavy vyjadrili, avšak narazili na riaditeľa pretekov. Ten vidí len potrebu doladiť niektoré detaily, jeho názor zdá sa nezmenil ani incident medzi Hamiltonom a Mazepinom v treťom voľnom tréningu či veľká nehoda v pretekoch.

„Myslím, že v Saudskej Arábii odviedli brilantnú robotu, aby toto úžasné zariadenie stihli dať dokopy v tak krátkom čase. Všetkým zúčastneným za to treba udeliť kredit,“ prehlásil Michael Masi.

„Dôjde k dolaďovaniu niektorých detailov, keďže sa tam vyskytli určité detské choroby. Bolo to nové podujatie na novom okruhu. Ako som povedal, doladia sa niektoré detaily, ale nič veľké, čomu by som tu a teraz čelil,“ dodal riaditeľ pretekov.

Súvisiace články