logo F1online.sk

Verstappenovi nepomohli zmeny v nastaveniach, doplácal i na pneumatiky

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 12. 2021

Maxovi Verstappenovi sa v piatok nepodarilo dostať Red Bull RB16B do takej formy, v akej by ho chcel mať. Problémy mu robili pneumatiky, najmä na tých mäkký sa dosť vytrápil. Nuž a spolu s inžiniermi tiež nepodali najlepší výkon, keď v druhom tréningu netrafili správne nastavenia.

V úvodnom tréningu hlásili viacerí piloti spokojnosť. Trať sa predsa postupne čistila, bolo na nej viac a viac gumy a aj teploty so západom slnka pomaličky klesali. Ako vysvetlil bývalý pretekár F1 Paul di Resta, paradoxne práve toto mohlo spôsobiť, že tímy sa po stránke nastavení vybrali zlým smerom. Vďaka zlepšujúcim sa podmienkam totiž mohli mať lepší pocit aj z tých zmien, ktoré z celkového pohľadu výkon auta nezlepšili. Len sa to tak javilo.

Ak tím podľa toho nastavil svoje simulácie na druhý tréning, mohol sa dosť prerátať. Nie je jasné, či sa presne toto stalo aj v Red Bulle, no pravdou je, že býci nenašli správny balans a nedarilo sa im ideálne pracovať s pneumatikami.

“V druhom tréningu sme mali problém zohriať pneumatiky. Samozrejme, na to sa pozrieme,” ubezpečil Max Verstappen po zisku štvrtej priečky takmer dve desatiny za Hamiltonom. “Medzi prvým a druhým tréningom sme spravili pár zmien, ktoré celkom nevyšli.”

“Dúfame, že sa nám pred sobotňajšou kvalifikáciou podarí nájsť správny balans. Musíme zapracovať a vylepšiť mnoho vecí, nuž uvidíme, čo sa s tým bude dať robiť, aby sme v noci z auta vyžmýkali viac výkonu,” konštatuje.

V kvalifikácii však nebude rozhodovať len výkon áut, ale aj šťastie. Ak sa niekto v treťom sektore dostane do premávky, môže ho to vyjsť draho. “S tou premávkou to bude ťažké,” kvituje vyjadrenia celého padoku Verstappen. “Ťažko povedať, ako to v sobotu dopadne. Stať sa môže čokoľvek, ale my budeme na to tlačiť a dáme do toho všetko.”

Max Verstappen piatok uzavrel na štvrtej priečke za Mercedesmi a Pierrom Gaslym, čo je jasný odkaz, že Red Bull musí zabrať. A zabrať by mal aj Sergio Pérez, ktorému na kolegu chýbala viac ako polovica sekundy.

Sergio Pérez nemá obavy z toho, že by v sobotu stratil tak veľa ako v piatok. Rýchlosť, ktorú sme v jeho podaní videli, nebola verným obrazom skutočnosti. “Nie, podľa mňa nebola. Zajtra toho ukážeme viac,” nechal sa počuť. “Dúfam, že dokážeme nájsť správny balans a rýchlosť, aby sme v sobotu zabojovali.”

“Očakávam, že v kvalifikácii to bude náročné s tou premávkou, budeme sa musieť snažiť byť v správny čas na správnom mieste. Niečo z toho sme videli na konci tréningu, keď sa všetci vybrali na mäkké pneumatiky. Veľmi rýchlo sa to môže premeniť na riadny chaos,” myslí si rodák z Guadalajary, ktorý si chce dať pozor na akékoľvek zaváhania. “Bude to zaujímavé, aj pri Charlesovi sme videli, že toto je okruh, na ktorom vás môže chyba vyjsť veľmi draho. Čakajú nás však aj veľmi dlhé preteky, v nich sa môže stať čokoľvek.”

Súvisiace články