logo F1online.sk

Correa má stále bolesti a čakajú ho ďalšie operácie, je však odhodlaný pokračovať

Juan Manuel Correa
© Twitter/ART Grand Prix
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2021

Americký pretekár Juan Manuel Correa má za sebou kompletnú sezónu vo Formule 3. Po hororovej nehode v Spa, pri ktorej prišiel o život jeho kamarát Anthoine Hubert, vynechal Correa celú sezónu 2020 a v tomto roku nastúpil do F3 vo farbách tímu ART Grand Prix. Jeho rekonvalescencia pritom ani 27 mesiacov od nehody nekončí.

Rodák z ekvádorského Quita sa v tomto roku tešil na prvé domáce podujatie po dlhých rokoch. Formula 3 totiž mala zavítať aj do amerického Austinu, ktorý však bol napokon nahradený ruským Soči. Avšak všetko zlé je na niečo dobré. Juan Manuel vďaka tomu skončil sezónu o niečo skôr, a tak stihol pred novembrovými posezónnymi testami v Barcelone absolvovať operáciu zranenej nohy. Lekári mu naposledy odstránili z pravej nohy kovovú výstuž, ktorá už nebola potrebná.

„Nemôžem povedať, že to bolo dobré, pretože som chcel jazdiť v Austine, ale v niečom to dobré bolo, keďže som nemusel dlho čakať,“ povedal Correa pre fiaformula3.com. „Takto tu môžem sedieť s vami s jasnou predstavou, čo budem robiť v budúcom roku, čo by sa nestalo, keby sa v Austine pretekalo.“

„Ešte ma čaká zopár operácií. Absolvujem rovnakú operáciu aj mojej ľavej nohy, potom mi z pravej nohy musia odstrániť veľkú hrču. Uvažujem aj o ďalších operáciách a ďalšej liečbe, ktoré môžu pomôcť mojej nohe a môjmu členku, najmä zmenšiť bolesti, ktoré ma trápia. Naozaj to nie je sranda cítiť bolesť každý deň. Je to naozaj otravné a únavné, takže budem hľadať možnosti, ako to zmeniť,“ hovorí Correa.

Ten sa kvôli ďalšej liečbe plánuje presťahovať z Barcelony do Londýna, kde navštevuje špecialistov. Už teraz však vyvrátil všetko, čo mu lekári veštili pred dvoma rokmi. Napriek pochmúrnym vyhliadkam sa vrátil do vrcholového motoršportu, aj keď si to vyžiadalo veľkú obetu a škrípanie zubami.

„Bolo by jednoduché pýtať sa sám seba, prečo to robím. Cítim bolesť prakticky pri každom kroku. Niekedy sa to dá zvládnuť a nijak ma to neobťažuje, ale veľakrát to je veľmi bolestivé a otravné. Nie som schopný žiť plnohodnotný život, ale musím to zvládnuť. Je to taký pocit, akoby som za celý deň mohol urobiť len určitý počet krokov,“ opisuje Correa.

„Pristúpil som k tomu ako k nejakej hre. Znie to trochu zvláštne, pretože to nie je hra, je to predsa moja noha a môj život, ale vnímam to ako výzvu. Ak mi niekto povie, že niečo nedokážem, tak to urobím.“

„Doktori mi povedali, že sa k pretekaniu nebudem môcť vrátiť. No ja som to dokázal. Ak niekto povie, že nebudem môcť odjazdiť na bicykli 60 kilometrov, tak ja dám 65 kilometrov a budem si to užívať napriek bolestiam. Vyžaduje si to o trochu viac energie žiť normálny život a trénovať, no mne nikdy nechýbala energia na veci, ktoré som chcel robiť,“ hovorí Correa.

Ten s novinármi žartoval, keď povedal, že už dokáže „čúrať postojačky“, čo ešte pred rokom nezvládol. Je vraj zvláštne ako ľudia berú niektoré určité veci ako samozrejmosť, no preňho to donedávna ešte samozrejmosť nebola. Correa by mal v roku 2022 pokračovať vo Formule 3, no priznal tiež, že sa mu otvorili aj možnosti vo Formule 2. Definitíva zatiaľ nepadla, no určite vraj zostane v Európe.