logo F1online.sk

Correa priznal, že si stále pomáha barlami

Juan Manuel Correa
© Twitter/Juan Manuel Correa
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 2. 2021

Od desivej nehody, pri ktorej prišiel o život Anthoine Hubert, ubehlo už asi sedemnásť mesiacov. V hromadnej havárii na výjazde zo zákruty Raidillon však takmer zahynul aj Juan Manuel Correa. Okrem smrti čelil aj hrozbe amputácie pravej nohy. Dokázal to však prekonať a v máji sa vráti do pretekového diania. Ako je na tom po zdravotnej stránke teraz?

Niekoľko dní po nehode zlyhali Correovi niektoré vnútorné orgány. Následkom nárazu mu prestali fungovať pľúca, lekári museli rodáka z ekvádorského Quita uviesť do umelého spánku a pripojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Takto strávil niekoľko dní, počas ktorých doktori nemohli operovať jeho ťažko zranené nohy. Tie prišli na rad až o niekoľko týždňov, keď život Juana Manuela už nebol ohrozený. Aj preto čelil neistote, či sa jeho nohy dokážu plne zotaviť.

„Všetko bolo obetované snahe dostať ma späť do auta,“ vyhlásil Correa pre oficiálny portál Formuly 1. „Všetko je to jedno veľké dobrodružstvo, ale mám z toho dobrý pocit. Strávil som štrnásť mesiacov s kovovým rámom okolo nohy, ale ten je už preč, čo bol veľký, veľký krok vpred.“

„Potom mi do nohy vložili kovový drôt, ktorý bol jediným riešením, ak som sa chcel vrátiť čo najskôr. Teraz môžem na nohu preniesť svoje ťažisko a robiť v podstate všetko, čo chcem, ak mi to bolesť dovolí. Noha má za sebou veľmi náročnú rehabilitáciu,“ povedal Correa, ktorý zároveň priznal, že hoci sa stav jeho nohy blíži stopercentnej pripravenosti, stále to nie je ako pred nehodou.

„Môžem chodiť takmer bez pomoci. Na dlhšie vzdialenosti si pomáham barlou, takže sa pomaly vraciam do normálneho života.“

Za tých dlhých sedemnásť mesiacov toho musel Juan Manuel veľa pretrpieť. Bol blízko smrti, musel sa vyrovnať so smrťou kamaráta a súpera Anthoina Huberta, absolvovať náročnú rehabilitáciu a tvrdo bojovať o svoj návrat. Ten sa napokon uskutoční 8. mája na okruhu v Barcelone, kde sú na programe prvé preteky novej sezóny Formuly 3.

„Naozaj si myslím, že som pripravený. Poznám svoje telo veľmi dobre a viem, čo môžem robiť so svojimi nohami. Som si istý, že riadiť pretekárske auto pre mňa nebude problém,“ vyhlásil Correa odhodlane.

„Po fyzickej stránke ma ešte čaká nejaká práca, aj keď som sa snažil urobiť toho čo najviac. Bol som veľmi odhodlaný a neustále myslel na tento moment. Nedovolil som si len vysedávať na gauči a nechať všetko na poslednú chvíľu,“ povedal Correa, ktorý však stále bude čeliť mnohým otáznikom. Ktorý je preňho ten najväčší?

„Neviem, aké to bude znova jazdiť, po tom všetkom, čo sa stalo a po tak dlhej prestávke. To je pre mňa veľká neznáma,“ dodal americko-ekvádorský pretekár.