logo F1online.sk

Moje a Lewisovo auto sa líšia, tvrdí Bottas

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 11. 2021

Piloti Formuly 1 obyčajne dokážu udržať zákulisné informácie či svoje vlastné dojmy v tajnosti, minimálne keď sa postavia pred britských novinárov. Keď sa však majú k niečomu vyjadriť vo svojom rodnom jazyku, ktorý nie je angličtina, zvyknú pridať aj pár “pikošiek”. Valtteri Bottas vypustil jednu takú do éteru počas víkendu v Katare.

Krátko pred Valtterim Bottasom sa čosi podobné stalo Antoniovi Giovinazzimu po Veľkej cene Mexika. Pred britskými médiami či anglicky píšucimi periodikami sa ešte držal na uzde, avšak keď sa ho na situáciu v tíme spýtala talianska Sky, otvorene začal uvažovať nad tým, či ho tím cielene nechce zničiť tým, že mu naordinuje zlú stratégiu.

Fínsky rodák sa zas takto “prekecol” v rozhovore pre fínsky Ilta Sanomat, v ktorom mal vysvetliť, prečo na Lewisa Hamiltona stráca tak veľa. V kvalifikácii to bolo priepastných 0,651 sekundy, pritom v piatok bol z dvojice Mercedesu práve on tým rýchlejším.

“Objavil som prečo, ale nemôžem prezradiť žiadne detaily,” vyhlásil Valtteri Bottas. “Moje auto už nebolo také ako v piatok, a nebolo ani rovnaké ako Lewisovo. Medzi autami je pár odlišností.”

Má Lewis Hamilton v aute niečo, čo Valtteri Bottas nie? A prečo by to “niečo” strieborné šípy nedali aj fínskemu pretekárovi, aby si poistili zisk konštruktérskeho titulu? To sú odpovede k rozlúsknutiu hádanky, či má Bottas skutočne inú techniku ako jeho tímový kolega.

Valtteri Bottas už pred pár týždňami v podcaste Beyond the Grid uviedol, že na stretnutia s inžiniermi, ktoré sa týkajú budúcoročného monopostu, nemá povolené chodiť. Súvisí to, prirodzene, s jeho prestupom do Alfy Romeo — ide o štandardný postup pri pilotoch, ktorí odchádzajú ku konkurencii —, nuž a s týmto by mohli súvisieť aj Bottasove vyjadrenia o odlišnostiach medzi autami.

Mercedes by obom pilotom nedal to najlepšie, čo má k dispozícii, azda len z jediného dôvodu; to isté má v úmysle použiť v budúcej sezóne a nechce, aby sa o tom dozvedela konkurencia. Čo by to však mohlo byť, keďže nás čakajú nové technické pravidlá? Túto otázku zatiaľ nechávame nezodpovedanú.

V každom prípade Valtteri Bottas v tom istom rozhovore prezradil ešte niečo. Mercedesu sa vraj podaril prielom v nastaveniach monopostu, ktoré pilotom umožňujú získať extra rýchlosť v rýchlych zákrutách a obzvlášť na okruhoch, ktoré ich majú veľa.

“Veľa sme sa naučili a podarilo sa nám lepšie nastaviť auto na také trate. Na tejto to zafungovalo, nuž dúfame, že v tom budeme pokračovať aj v Saudskej Arábii,” doplnil Valtteri Bottas.

Súvisiace články