logo F1online.sk

Verstappen, Sainz a Bottas prešetrovaní za nespomalenie pod žltými vlajkami (aktualizované)

Max Verstappen
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 11. 2021

Kvalifikačný výsledok Maxa Verstappena je v ohrození. Ako sme už na viacerých miestach uviedli, holandský pretekár zrejme nespomalil na cieľovej rovinke svojho posledného meraného kola, v ktorom narazil na poškodený monopost Pierra Gaslyho. Palubné zábery pritom odhalili, že maršali v danom mieste očividne mávali žltými vlajkami.

Ako sa však v posledných týždňoch ukázalo už niekoľkokrát, komisári sa akosi neponáhľajú. Od skončenia kvalifikácie ubehli takmer tri hodiny, keď konečne oznámili, že incident sa bude prešetrovať. V tom čase však už zrejme na okruhu Losail veľa duší neostalo, a tak sa musí vypočúvanie odložiť, konkrétne na nedeľu 13:00 katarského času.

Max Verstappen sa tak so zástupcami Red Bullu dostaví na výsluch len štyri hodiny pred zhasnutím červených svetiel. Ďalších pár hodín zrejme zaberie aj samotné rozhodovanie. Čaká nás ešte zaujímavá nedeľa.

Zaujímavé tiež je, že prešetrovaný je len Max Verstappen, no okolo Gaslyho prešlo celkovo až sedem pretekárov. Pierre bol v tom čase tretí v poradí za Hamiltonom a Cunodom, pritom v danom mieste preukázateľne nespomalilo viacero jazdcov. Na sociálnych sieťach sa totiž objavili aj dáta z telemetrie, podľa ktorých v danom mieste spomalili len Sebastian Vettel a Fernando Alonso.

Aktualizované 19:55: Naša pochybnosti sa ukázali ako dôvodné. Asi hodinu po Verstappenovi komisári oznámili, že prešetrovaný je aj Carlos Sainz. Jeho výsluch je naplánovaný na 13:30 nášho času. Otázne teraz je, či sa to bude týkať aj niekoho ďalšieho, keďže ako sme uviedli, hneď za Gaslym smerovalo do cieľa až sedem pilotov. Spomalili len dvaja z nich.

Aktualizácia 20:30: Nakoniec aj Valtteri Bottas pribudol ako tretí do “partie”. Čas jeho výsluchu je stanovený na 13:45.

Reddit