logo F1online.sk

Bundle a Čandhok pochybujú, že by Mercedes mohol uspieť

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2021

Incident zo 48. kola Veľkej ceny Brazílie sa bude rozoberať opäť. Mercedes sa totiž v utorok rozhodol využiť svoje právo na preskúmanie podľa článku 14.1.1 Medzinárodného športového kódexu, čo znamená, že o postupe i rozhodovaní komisárov v Brazílii by sa mohlo rozhodnúť opäť a s iným výsledkom. O svoj názor na incident sa podelili aj Martin Brundle a Karun Čandhok.

Zverejnenie palubných záberov z monopostu Maxa Verstappena zástupcov Mercedesu zrejme presvedčilo, že v tomto prípade môžu pre seba vybojovať priaznivejší výsledok. Takým je samozrejme päťsekundová penalizácia pre pilota Red Bullu, ktorá by ho zosunula na tretie miesto a v šampionáte pripravila o ďalšie tri body.

Čo teda bude nasledovať? Na rad príde ďalšie vypočúvanie a Mercedes samozrejme bude musieť predložiť „nové a rozhodujúce skutočnosti“. Ak budú dostatočne silné, môžu záležitosť znovu otvoriť a o incidente sa rozhodne opäť. Ani potom však Mercedes nebude mať úspech v spore vo vrecku, pretože komisári môžu rozhodnúť aj tak, že Verstappen dostane napríklad upozornenie a nie penalizáciu. Záležať bude samozrejme od ich názoru. Čo si o incidente myslia experti televízie Sky Sports?

„Pohľad na palubné zábery potvrdil, že Max brzdil veľmi neskoro a bol veľmi limitovaný v nájazde do zákruty, avšak v žiadnom bode nenasmeroval svoj volant proti Lewisovi,“ napísal vo svojom stĺpčeku pre Sky Sports Martin Brundle.

„Bolo to úplne na limite a u komisárov to ľahko mohlo skončiť tak alebo aj onak. Oprávňovalo ich to prinajmenšom varovať ho za porušenie jazdeckých štandardov čierno-bielou vlajkou.“

„V každom prípade, Red Bull povie, že preteky už len dojazdili a auto bezpečne priviezli domov, takže akákoľvek päťsekundová penalizácia, ktorá ich zosunie za Bottasa, bude nespravodlivá. Max mohol jazdiť rýchlejšie. To isté však povie aj Mercedes o Valtterim,“ dodal Brundle.

Na sociálnych sieťach sa vyjadril aj jeho kolega a taktiež bývalý pretekár Karun Čandhok. „Je to klasický manéver na štýl ‚uvoľni brzdový pedál a auto sa nedotočí až mimo trať‘. Každý (dobrý) pretekár by urobil to isté.“

„Max si možno zaslúžil dostať varovanie, no to je podľa môjho názoru všetko. Dobré a tvrdé pretekanie medzi dvoma z najlepších jazdcov, akých sme tu mali,“ napísal Čandhok.

Súvisiace články