logo F1online.sk

Podľa Hornera je rozdiel v rýchlosti takmer 30km/h, protestovať sa nechystá

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2021

Asi sa to nedá povedať inak, rýchlosť Mercedesu na rovinkách je priam šokujúca. Videli sme to už v sobotu a v nedeľu to obhajcovia titulu opäť potvrdili. Nezastavili ich ani vysoké teploty. Na štarte mala trať cez 50 stupňov Celzia a v treťom stinte jazdil Lewis Hamilton dlhú dobu tesne za Maxom Verstappenom. Vôbec však nestrácal a napokon bol pri svojom útoku úspešný. Vyvoláva to teda otázky, či s tým Red Bull chce niečo robiť.

Asi ťažko mohol Max Verstappen urobiť v nedeľných pretekoch niečo viac. Vynikajúco odštartoval a veľmi tvrdo sa bránil. Pri svojej defenzíve išiel zrejme až za hranice pravidiel, keďže v pretekoch dostal aj čierno-bielu vlajku. Nič z toho však Lewisa Hamiltona a Mercedes nedokázalo zastaviť.

„Vždy je ťažké to prijať, najmä keď ste v čele toľko kôl. Nemyslím si však, že sa to neočakávalo. Myslím, že Max odviedol vynikajúcu prácu, keď dokázal udržať Lewisa takto dlho za sebou. Už v sobotu sme videli, že tempo ich auta je nezastaviteľné. Pre nás to bola minimalizácia škôd, Lewisovi a Mercedesu patrí gratulácia, boli veľmi rýchli,“ povedal po pretekoch šéf Red Bullu Christian Horner.

„Myslím si, že dnes sa s nimi nedalo veľmi pretekať, bránili sme sa tak veľmi, ako sme mohli. Max zo seba vydal to najlepšie a pretekal tvrdo, ale dnes sme skrátka nemali šancu,“ dodal Horner.

Pozoruhodné je najmä porovnanie maximálnych rýchlostí. Mercedes bol v sobotu s DRS o viac ako 25 kilometrov za hodinu rýchlejší než všetci ostatní bez neho. Tento rozdiel sa preniesol aj do nedeľných pretekov.

„Ich rýchlosť na rovinkách je naozaj pozoruhodná, majú nový motor a tento víkend mali na aute zadné krídlo monackej špecifikácie. Je to teda veľmi, veľmi pôsobivé,“ povedal Horner, ktorý dodal, že jeho tím nebude protestovať, aspoň nie po týchto pretekoch.

„Po týchto pretekoch protestovať nebudeme. Je dôležité pochopiť, odkiaľ sa tá rýchlosť berie, majú nový motor a ako som povedal, jazdia s úrovňou prítlaku na Monako. Keď Lewis predbehol Maxa, bol o takmer 30 kilometrov za hodinu rýchlejší. Je to niečo, čomu musíme porozumieť. Je vecou FIA, aby na tento šport dohliadala a my im dôverujeme.“

Verstappen momentálne má k dobru štrnásť bodov, no pred nami sú tri okruhy, ktoré budú skôr vysokorýchlostné. Prevaha Mercedesu by sa za takýchto okolností mala potvrdiť, no v tejto sezóne si nemôžeme byť už ničím istí. V každom prípade, Lewis má zdá sa hromadu rýchlosti i času na to, aby vývoj šampionátu otočil opäť vo svoj prospech.

„Záleží to od charakteru okruhu, dnes sme videli, že tomu autu sa nedalo konkurovať. Ako som povedal, Max odviedol parádnu robotu, keď 75 percent dĺžky pretekov dokázal držať Lewisa s takouto rýchlosťou za sebou,“ povedal šéf Red Bullu.

„Budeme bojovať a dáme do toho všetko. Tvrdo sme pracovali, aby sme sa dostali do tejto pozície, kým Mercedes nikdy v takejto pozícii nebol. Tlačíme na nich najtvrdšie ako vieme a budeme na nich tlačiť až po šachovnicovú vlajku v Abú Zabí,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články