logo F1online.sk

Horner si nemyslí, že Mercedes porušil pravidlá úmyselne

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2021

Mercedes dostal v Brazílii od komisárov poriadne „po nose“. Ich zadné krídlo o dve desatiny milimetra nespĺňalo požiadavky, za čo bol Lewis Hamilton diskvalifikovaný z kvalifikácie. V Mercedese tomu vraj síce „nemohli uveriť“, no podľa Christiana Hornera na to existuje jednoduchý test, ktorým vaše zadné krídlo skrátka musí prejsť. Aj keď to vraj nebolo úmyselné.

„Tímy nenavrhujú takéto veci úmyselne tak, aby tým porušili pravidlá. Nenavrhnete nič, čím by ste úmyselne porušili pravidlá,“ povedal pre televíziu Sky Sports Christian Horner, podľa ktorého sa Mercedes snažil „len“ dostať na úplné limity pravidiel.

„Inžinieri to vždy budú tlačiť až na hranu a s týmito pravidlami, ak sa na nich pozriete, sú ako nejaká encyklopédia. V snahe ich preložiť a vyložiť sa snažia posúvať hranice, čo sme v tomto roku aj videli. Čelili sme výzvam, takisto Mercedes čelil výzvam a FIA z toho mala skutočný bolehlav, pretože ich úlohou je dohliadať na dodržiavanie pravidiel,“ povedal Horner.

Mercedes sa v Brazílii predviedol vo vskutku nevídanej forme. Ich monopost bol v piatkovej kvalifikácii o viac ako štyri desatiny rýchlejší než Red Bull. Auto síce nespĺňalo technické požiadavky, no podľa Tota Wolffa ich nevyhovujúce zadné krídlo dokonca spomalilo.

„Neviem, o koľko to bolo mimo pravidiel (podľa Tota Wolffa o 0,2 milimetra, pozn. red.), no nemalo by to byť nič veľké, skôr niečo drobné. Existuje na to však test, ktorým to krídlo musí prejsť. Nemyslím si, že to bolo niečo, čo by mu pomohlo alebo zabránilo získať pole position,“ povedal Horner.

„Majú neskutočnú rýchlosť na rovinkách. Nasadili nový motor a keď je nový, poskytuje im dosť výkonu. Časom však degraduje, čo podľa mňa urobili z nejakého dôvodu,“ dodal Horner.

Súvisiace články