logo F1online.sk

Verstappen sa Mercedesu nebojí: V nedeľu to bude iné

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2021

Max Verstappen mal po kvalifikačnej diskvalifikácii Lewisa Hamiltona jedinú úlohu, a síce získať pole position. Plány mu však skrížil Valtteri Bottas, ktorý sa pred ním udržal aj na mäkkej zmesi. V nedeľu tak bude z najvýhodnejšej pozície štartovať práve on. Verstappen však nestresuje a starosti mu nerobí ani rýchlosť Lewisa Hamiltona.

Hamilton v šprinte doslova letel. Ako poznamenal Christian Horner, v súboji s Landom Norrisom mal na konci rovinky neuveriteľnú rýchlostnú výhodu, keď v momente predbiehacieho manévru mu tachometer ukazoval o 27 km/h viac ako Norrisovi na McLarene. To znie hrozivo, najmä keď si Red Bull uvedomí, že v nedeľu nebude Hamilton štartovať z poslednej, ale len desiatej priečky.

Max Verstappen však zostáva pokojný a poukazuje na to, že predbehnúť autá zo stredu poľa je oveľa ľahšia úloha ako bojovať s Red Bullom. Toto následne navodilo dojem, že Mercedesu nemôže nik konkurovať. “Samozrejme, že to vyzerá trochu znepokojujúco, ale videli sme aj to, aký bol rozostup medzi nami a tretím miestom, šlo o nejakých osemnásť sekúnd. Boli naozaj pomalí.”

“Prvých desať áut tým pádom predbehnete dosť ľahko, pretože rýchlostne sú ďaleko za vami,” vysvetľuje. “Mali dobrú rýchlosť, ale zajtra to bude iné. Teploty vyskočia možno až na dvojnásobok. Potom bude všetko náročnejšie.”

Oveľa ľahšie by to mal Max Verstappen v prípade zisku pole position. Mercedes mu však vypálil rybník na štarte, keď obul mäkkú zmes. Nuž a spomalil ho aj Carlos Sainz, ktorý sa vďaka rovnakej stratégii dostal v prvom kole pred Red Bull.

“Nedalo sa s tým tak veľa robiť,” okomentoval konečný výsledok a to, či sa s ním niečo dalo spraviť, Verstappen. “Akonáhle som zistil, že mal obuté mäkké pneumatiky, som vedel, že to budeme mať ťažké. Teplota trate navyše výrazne poklesla, pretože slnko sa skrylo, čo určite pomohlo softom. Teraz sa ľahko hovorí, že sme ich mohli obuť aj my.”

“Avšak rozladili sa mi aj prevodové stupne. To znamená, že keď preraďujete, tak prevodovka preradí o čosi neskôr. To vás stojí čas. A hlavne v nájazde do prvej zákruty chcete bezchybné radenie. Pozrieme sa na to, prečo sa to stalo,” hovoril ďalej priebežný líder šampionátu.

“Potom sme však mali dobrú rýchlosť. Stiahol som Valtteriho náskok, no následne bolo veľmi ťažké nasledovať to auto. Pneumatiky sa začali výrazne prehrievať. Snažil som sa trochu vzdialiť, potom sa tam vrátiť, ale gumy už na tom neboli tak dobre. Táto trať je k nim dosť agresívna. Avšak skúsil som to a nakoniec si odnášam dva body,” pozerá sa na pozitíva Verstappen.

Takže vyššie teploty by mali v nedeľu posunúť Red Bull dopredu? “V to dúfam, ale počkajme si na nedeľu. Dnes to boli preteky bez zastávok v boxoch, ľudia dosť riskovali. Nuž a pri týchto autách, ktoré sa ťažko predbiehajú, potrebujete mať preteky so zastávkou, aby to bolo vzrušujúce.”

Súvisiace články