logo F1online.sk

Verstappen potrestaný, komisári mu naparili pokutu 50-tisíc eur

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2021

Maxa Verstappena vyšiel jeden dotyk zadného krídla Mercedesu poriadne draho. Komisári rozhodli, že za jeho počínanie si po kvalifikácii, teda počas platnosti pravidiel parc fermé, dostane pokutu 50-tisíc eur.

Holandský pretekár sa dostal do hľadáčika komisárov potom, čo sa začalo vyšetrovanie legálnosti monopostu Lewisa Hamiltona. Mercedes využil všetko, čo mal k dispozícii, aby sa pokúsil vyhnúť potenciálnej diskvalifikácii. Na smeč mu nahral Max Verstappen, ktorý po kvalifikácii porovnával svoje zadné krídlo s Hamiltonovým. Strieborné šípy preto argumentovali, že Verstappen mohol chtiac-nechtiac monopost poškodiť. Avšak komisári nenadobudli pocit, že by k niečomu takému malo dôjsť, a preto dostal Max Verstappen pokutu “len” 50-tisíc eur.

V rozhodnutí najskôr štvorica komisárov konštatuje, že prezrela zábery fanúšika z druhej strany trate, zábery z bezpečnostných kamier ako aj záznamy z monopostov Fernanda Alonsa, Maxa Verstappena, Lewisa Hamiltona aj Valtteriho Bottasa. Z nich malo byť zrejmé, čo sa v parc fermé udialo.

“Max Verstappen vystupuje a presúva sa k zadnej časti svojho auta. Potom si dáva dole rukavice a svoju pravú ruku vkladá do štrbiny zadného krídla,” opisujú komisári, čo sa stalo v inkriminovaných sekundách. “Následne sa presúva k autu 44, aby to zopakoval. Zadného krídla sa dotkol na dvoch miestach, raz na každej strane aktuátora DRS, avšak na zadnej strane na spodku. Nikdy sa nedotkol aktuátora alebo fixačných bodov.”

Verstappen preto nemal ako poškodiť mechanizmus. “Jasný záznam vo vysokom rozlíšení z kamery orientovanej dozadu na aute Lewisa Hamiltona ukázal, že v momente, keď sa Verstappen dotýka krídla, nenastal absolútne žiaden pohyb žiadneho z elementov krídla.” Na základe týchto záberov sú tiež komisári presvedčení, že Verstappen nevyvinul žiadnu významnú silu, ktorá by mohla krídlo poškodiť.

Vo verdikte navyše uznávajú, že hoci sú podobné dotyky monopostov zakázané, piloti sa ich dotýkajú bežne. Takto sa mal obhajovať aj sám Verstappen, ktorý vraj chcel len preskúmať oblasť monopostu, o ktorej sa v posledných týždňoch tak veľa špekulovalo. Nezabudnime, že Red Bull mal podozrenie z flexibility zadného krídla Mercedesu a pred kvalifikáciou celú vec predostrel FIA.

Komisári vzali do úvahy fakt, že Verstappen nespôsobil žiadnu priamu škodu. Na jednej strane neexistuje precedens, ktorý by takéto dotyky trestal, na druhej však predsa len šlo o porušenie pravidiel, a tak sa rozhodli Verstappenovi napariť pokutu 50-tisíc eur.

Tímy boli upozornené, že v budúcnosti sa môže trest za podobný prečin líšiť.

https://pbs.twimg.com/media/FEFpMYRXEAYl7rV?format=jpg&name=large

Súvisiace články