logo F1online.sk

Horner: Počas víkendu bude teplejšie, máme dobré auto na preteky

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 11. 2021

Red Bull v kvalifikácii nenašiel odpoveď na rýchlosť Lewisa Hamiltona, no do ďalšieho priebehu víkendu nie je pre „červených býkov“ nič stratené. Christian Horner prisudzuje výrazný rozdiel na čele aj novému spaľovaciemu motoru, ktorý nasadil ešte stále úradujúci majster sveta.

Kým ešte v úvode prvého tréningu sa zdalo, že mierne navrch môže mať Red Bull, postupne sa karta otočila, a Hamilton v piatok jednoducho dominoval. Keď Christian Horner po kvalifikácii poskytoval rozhovory, tak ešte s najväčšou pravdepodobnosťou nevedel o hroziacej diskvalifikácii Lewisa Hamiltona, a pracoval s informáciou, že jeho jazdci odštartujú do šprintu z druhej, resp. štvrtej priečky.

V piatok nás však zarazil rozdiel na čele, keď druhý Max Verstappen zaostal takmer o pol sekundu. „Už od rána bol Lewis veľmi, veľmi silný. Čerstvý motor mu pochopiteľne dodal nejaký extra výkon, takže druhé miesto bolo tým najlepším, v čo sme mohli dúfať. S výsledkom sme okej, dostali sme sa do prvého radu,“ vyhlásil Christian Horner. Uvidíme, či to ešte nebude pre Red Bull na štarte šprintovej kvalifikácie prvé a tretie miesto, no nechceme predbiehať udalosti.  

Koľko času k dobru mohol Lewis Hamilton získať vďaka novému spaľovaciemu motoru? „Ťažko to odhadovať, no ak sa pozriete na rozdiel oproti Valtterimu, tak Lewis mohol získať pár desatín. Dá sa teda ľahko pochopiť, prečo sa pre tento krok rozhodli práve v Brazílii,“ pokračoval šéf Red Bullu. Horner sa dnes vyjadril aj na margo motorov Honda, ktoré podľa jeho slov nemajú taký problém s degradáciou ako pohonné jednotky Mercedes. Motory Honda údajne stratia len 0,1 sekundy za celý životný cyklus.

Aj v Mexiku v rýchlosti na jedno kolo dominoval Mercedes, no v pretekovom tempe sa karta otočila. V sobotu nás čaká v podstate jeden dlhší stint v šprinte, a v nedeľu by zase malo byť teplejšie, čo môže zmeniť správanie pneumatík a monopostov.

„Máme dobré auto na preteky. Počas víkendu bude postupne teplejšie, pneumatiky budú hrať svoju rolu. V piatok bolo veľmi chladno. Počkajme si na šprint,“ naznačoval Christian Horner, že pre jeho tím ešte nie je tento víkend nič stratené, ba práve naopak.

Aj v prípade, ak by Lewis Hamilton vyviazol po piatku bez diskvalifikácie, si v každom prípade po šprinte odpyká penalizáciu v podobe straty piatich miest na štarte. Max Verstappen by v nedeľu mohol s vysokou pravdepodobnosťou štartovať z pole position.

Christian Horner však ešte netušiac o probléme Hamiltona s DRS odmietol akékoľvek kalkulácie zo strany svojho zverenca. „Max je pretekár, takže ak sa v sobotu na štarte bude môcť dostať do vedenia, pôjde do toho. Teoreticky by mu postačilo aj druhé miesto zo šprintu, no uvidíme, stať sa môže všeličo. Dôležité je zvládnuť štart. Podmienky budú iné ako v piatok. V šprinte a v pretekoch to bude pri vyšších teplotách skôr o zadnej náprave, kým v kvalifikácii to bolo o predných pneumatikách. V pretekovej rýchlosti sme na tom podľa mňa dobre,“  uzavrel Christian Horner.