logo F1online.sk

Zronený Cunoda sa obáva rozhovoru s Red Bullom: Neurobil som nič zlé

Júki Cunoda
© Twitter/Scuderia AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2021

Veľmi zronený bol po mexickej kvalifikácii Júki Cunoda. Robil to, čo mu bolo povedané a snažil sa pomôcť Pierrovi Gaslymu. V tom najnevhodnejšom momente však zavadzal ako Sergiovi Pérezovi, tak Maxovi Verstappenovi. Japonský mladík v čase pokvalifikačného rozhovoru ani netušil, že pokazil kolo aj holandskému pretekárovi.

V AlphaTauri sa tento víkend rozhodli pre výmenu komponentov na monoposte japonského mladíka. Ten tak bude v nedeľu beztak štartovať z konca poľa. Jeho úlohou v Q2 a Q3 tak bolo pomôcť tímovému kolegovi a rozrážať mu vzduch na cieľovej rovinke. Túto úlohu Júki splnil bezchybne. Avšak potom, čo „roztiahol“ Gaslyho sa ocitol v ceste pilotov za ním. Sergio Pérez a Max Verstappen sa k nemu dostali v tom najmenej vhodnom momente a výsledok ste mohli vidieť sami.

Čo to pre Júkiho znamená? A bola to vôbec jeho chyba? Väčšina expertov sa rýchlo postavila na stranu mladého Japonca, veď niečomu takému sa predsa dalo ľahko zabrániť, ak by bol Red Bull dostatočne prezieravý. Prečo vôbec išli piloti AlphaTauri pred Red Bullom? A ako to, že zlyhala komunikácia medzi týmito dvoma sesterskými tímami?

„Nič som Red Bullu nepokazil, to oni urobili chybu,“ bránil sa po kvalifikácii Cunoda, ktorý ani nevedel, že ovplyvnil aj Verstappena. „O Maxovi neviem, pos*al som to aj Maxovi?“ pýtal sa.

„Išiel som na vonkajšiu stranu a naozaj som nemohol urobiť viac. Neviem, kam som sa mal podieť,“ povedal sklamaný japonský mladík.

Júki by v danej situácii urobil najlepšie, keby zvolil veľmi pomalý prejazd cez druhú rovinku a pustil pred seba celé pole alebo šiel čo najbližšie za Pierrom Gaslym. Toto mu však mal v prvom rade poradiť tím. Jeho inžinier Mattia Spini ho síce o blížiacich sa Red Bulloch informoval, no v tom čase už bol Júki v rýchlej sekcii zákrut, kde sa uhýba len veľmi ťažko.

„Keď som bol v druhom sektore, inžinier mi odpočítaval vzdialenosť od Red Bullov. Ak by som mal ďalšiu možnosť, urobil by som to znovu úplne rovnako, pretože naozaj neviem, čo iné som mal urobiť,“ povedal Cunoda, ktorého teraz určite čaká veľmi nepríjemný rozhovor s Helmutom Markom a Franzom Tostom. To sú určite dvaja muži, ku ktorým nechcete ísť „na koberček“.

„Áno, mám obavy, pretože to musím s Red Bullom prediskutovať. No ako som povedal, neurobil som nič zlé,“ zopakoval Cunoda.

Súvisiace články