logo F1online.sk

Hamilton netuší, ako Mercedes vyhral: Sme šokovaní, celý víkend boli rýchlejší

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2021

Mercedes obsadil prvý rad, obhajca titulu Lewis Hamilton bude štartovať pred Maxom Verstappenom. Po piatku a treťom tréningu v lepší výsledok azda ani nemohol dúfať, a strieborné šípy vraj ani nedúfali. O to väčší šok zažili, keď Bottasovi s Hamiltonom vo vysielačke oznámili, že definitívne získali prvú a druhú priečku.

“V prvom rade chcem povedať, že Valtteri dnes odviedol skvelú robotu,” najskôr Lewis Hamilton zložil klobúk pred svojím kolegom, na ktorého stratil 0,145 sekundy, aby vzápätí vyjadril počudovanie nad výkonom Red Bullu. Vraj nemal “ani poňatia”, ako sa Mercedesu podarilo zvrátiť nepriaznivý vývoj.

“Obaja, a pravdepodobne aj všetci v našom tíme, sme zostali šokovaní, že sme v prvom rade, pretože celý víkend od nás boli rýchlejší, raz to bolo o pol sekundy, potom šesť desatín… Nech sme robili, čo sme chceli, aby sme vylepšili auto, tak sme ten rozostup nedokázali zmenšiť,” pokračoval skúsený Brit. “Je to obrovský šok. Avšak, som vďačný, to je samozrejmé.”

Nakoniec sa vec vyriešila viac-menej sama. Hamilton získal druhé miesto i napriek tomu, že v kvalifikácii nebol s balansom svojho auta spokojný. Vraj sa miestami cítil ešte horšie ako v tréningoch, čím naznačil, že niečo sa muselo stať v Red Bulle.

“V treťom tréningu som bol celkom spokojný, potom sme spravili pár drobných úprav. V kvalifikácii sa mi však nejazdilo vôbec dobre,” prezradil Hamilton. “Bolo to frustrujúce, pretože inžinieri pracovali nesmierne tvrdo. Ja by som mal azda tráviť menej času pri pomáhaní, pretože to vyzerá tak, že to len zhoršujem,” poznamenal so smiechom. “Na trati som sa vytrápil, veľakrát som prebrzdil. Na volante som musel robiť viacero zmien, čo v ostatnej časti víkendu nebolo potrebné. Takže áno, bolo to zvláštne, no dúfame, že v nedeľu to bude lepšie.”

Vyhliadky sú určite dobré, oveľa lepšie ako v piatok. Mercedes vraj ani nemá na takýto scenár nič pripravené. Absolútne nečakal, že obsadí prvý rad. “Teraz sa situácia úplne zmenila. V piatok sme robili len simulácie ohľadom toho, čo spravíme z tretej a štvrtej priečky. Nevstupovali sme do dnešného dňa s tým, že získame pole position, hoci sme sa snažili. Skvelá práca v podaní celého tímu, že ju máme. Zajtra to musíme zužitkovať.”

Azda najdôležitejší moment celých pretekov príde už na ich začiatku. Ak ten Hamilton prežije, vo zvyšku veľkej ceny bude môcť odrážať útoky Red Bullu s pomocou vyššej maximálky, ktorú dosahuje vďaka menšiemu odporu auta, a tiež preto, že Red Bull si zrejme nebude môcť dovoliť dlho sa vyvážať za zadnými krídlami Mercedesu. Ochladiť techniku je v Mexiku oveľa ťažšie.

“Tu je to trochu iné, mám pocit, že táto rovinka je rovnako dlhá ako v Soči,” uvažuje Hamilton s tým, že v takom prípade nie je veľmi výhodné štartovať vpredu. “Samozrejme, v Rusku je väčší odpor vzduchu a tým pádom aj lepší zákryt, no aj tu to má nejaký efekt. Budeme pracovať ako tím a skúsime si udržať prvé dve priečky.”

Súvisiace články