logo F1online.sk

Verstappen: Takýto výsledok sme si zaslúžili

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2021

Kvalifikácia na Veľkú cenu Mexika dopadla pre Red Bull katastrofálne. Nevydarený prvý pokus Maxa Verstappena v Q3 a potom nedorozumenie so sesterským AlphaTauri znamenali, že miesto prvého radu obsadia monoposty tohto tímu „len“ ten druhý. Holandský pretekár túto trhlinu v pláne svojho tímu komentoval lakonickým: zaslúžili sme si to.

Red Bull v tréningoch prakticky dominoval, no ako kvalifikácia pokračovala, pole position sa vzďaľovala. Expert Sky Sports Ted Kravitz trefne zhodnotil tri dôvody, prečo Max Verstappen v sobotu nezískal pole position:

  1. Teploty stúpli nahor a ovládanie Red Bullu sa v dôsledku toho zhoršilo.
  2. Bol „scunodovaný“ (prepožičaný výrok od Christiana Hornera).
  3. Problém so zadným krídlom.

Red Bullu možno tiež úplne nesadla najmäkšia zmes pneumatík, ktorú už našťastie v nedeľu nebudú potrebovať, no prebiť sa vpred bude za daných okolností veľmi náročné. Ako zhodnotil kvalifikáciu zo svojho pohľadu sám Max?

„Prvý pokus v Q3 bol skrátka strašný, auto nemalo žiadny grip a veľa sa kĺzalo. Keď som videl ten rozostup na Mercedes, hovoril som si, že strata zodpovedala tomu kolu, ktoré bolo príšerné,“ povedal Verstappen po kvalifikácii.

„Pokúsili sme sa urobiť pár zmien na základe správania auta. Druhý pokus už vyzeral celkom dobre, balans síce stále nebol najlepší, ale dosť dobrý na pole position.“

„Úprimne neviem, čo sa stalo medzi Checom a Júkim, videl som len, že obaja išli mimo trať. Keď tam prídete v takej rýchlosti, vidíte veľa prachu a je veľmi náročné zaostriť svoj zrak smerom do zákruty. Hovoríte si, že sa tam možno nejaké auto roztočilo alebo havarovalo, takže dáte nohu z plynu. Potom som videl, že obaja boli mimo a išli pomaly, tak možno došlo ku kontaktu alebo niečo. Vaše momentum je však v hneď fuč, stratil som tam tak dve alebo niečo cez dve desatiny. Snažíte sa to dohnať v treťom sektore, ale to sa vám nikdy nepodarí,“ opísal Max záverečný incident zo svojho pohľadu.

„Je to veľká škoda, no bola to skrátka príšerná kvalifikácia. Zaslúžime si byť tam, kde sme skončili.“

Na otázku, čo si myslí o tom záverečnom pokuse, Holanďan odpovedal: „To posledné kolo bolo dobré. Určite by nám umožnilo bojovať o pole position, ale to je zakaždým len keby, možno, snáď, atď., čo vždy hovorím nerád. No až do momentu, keď som musel ubrať, to bolo dobré kolo,“ dodal Verstappen.

No ako sa hovorí, už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Body sa budú rozdávať v nedeľu a napriek všetkému zostáva víkend otvorený. Navyše, štartovať z tretieho miesta by v Mexiku mohlo byť výhodnejšie než z druhého, čo Max hneď po kvalifikácii aj sám povedal.

„Určite by som bol radšej na pole position, ale teraz skrátka musíme akceptovať to, čo sa v kvalifikácii stalo. Samozrejme, nie je to nič, čo sme si priali, ale nie je to ani koniec sveta. Sústredíme sa na nedeľu, pokúsime o dobrý štart a uvidíme,“ uzavrel Verstappen.

Súvisiace články