logo F1online.sk

Norris sa trápi s rýchlosťou, Ricciardo s prevodovkou

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 11. 2021

McLaren zvykne v piatok trochu skrývať svoju skutočnú rýchlosť, no predsa len, na umiestnenia hlboko v druhej desiatke nie sme v podaní tohto tímu zvyknutí. Lando Norris i Daniel Ricciardo neboli po piatku práve najlepšie naladení, no veria, že ďalší priebeh víkendu bude lepší.

Lando Norris odjazdil 53 kôl, v FP1 obsadil pätnáste miesto, v FP2 bol dvanásty, avšak stále s priepastnou stratou na lídra. V druhom tréningu sa v aute cítil o niečo lepšie, no stále ďaleko od ideálu.

„Nebol to skvelý deň. V prvom tréningu som sa veľmi trápil a rýchlostne som bol dosť výrazne mimo. Zdá sa, že v Mexiku to budeme mať o dosť ťažšie než naposledy v roku 2019, kedy sme tiež nedopadli úžasne, no aspoň sme mali dobrú kvalifikáciu. Teraz sme dosť výrazne mimo v rýchlosti na jedno kolo i v dlhých jazdách,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý však predčasne nevzdáva tento víkend, no je realista.

„Aspoň sme urobili dostatok testov a myslím si, že popoludní sme našli dobrý smer. Od toho sa môžeme odraziť do ďalšieho priebehu víkendu. Bolo by dobré nájsť viac času na kolo, verím chalanom v našom tíme, no je to vždy ťažké. Budeme tvrdo pracovať, aby sme v sobotu boli rýchlejší,“ doplnil britský pilot.

Daniel Ricciardo absolvoval v piatok len 32 kôl, z toho 25 už v prvom tréningu, v ktorom obsadil štrnáste miesto. V FP2 zvládol len 7 kôl, ktoré mu vystačili na 15. miesto. Väčšiu časť druhého tréningu strávil v garáži pre poruchu prevodovky. Jednalo sa o „piatkovú“ prevodovku, čiže by nemala hroziť penalizácia.

„Mal som poruchu, a po kontrolách v garáži som sa už nemohol vrátiť na trať, resp. to nestálo za ten risk. Stihol som teda len pár kôl na tvrdých pneumatikách. Musíme to dohnať v priebehu soboty, máme ešte tretí tréning. Potrebujeme nájsť rýchlosť. Dobré je, že Landova rýchlosť vyzerala popoludní o niečo lepšie, takže od toho sa môžeme odraziť,“ povedal Daniel Ricciardo, ktorý tiež nezahadzuje šance britskej stajne.

„Rozhodne by som tento víkend ešte neodpisoval. Máme pred sebou viac práce, no nie je to nič nedosiahnuteľné. Čaká nás pár výziev, ale bude to v poriadku,“ dodal skúsený Austrálčan.

V McLarene bojujú aj s viacerými špecifikami okruhu v Mexiku. Ako je známe, tak „papájové“ monoposty sú citlivé na poveternostné podmienky, a možno aj preto zatiaľ tak zaostávajú. „Vysoká nadmorská výška pridáva viacero aspektov, čo sa týka nastavenia auta, chladenia a nízkeho prítlaku na tejto trati. Zdá sa, že tento víkend je to veľmi tesné s Ferrari a v dobrej forme je aj AlphaTauri. Vieme, čo treba robiť, aby sme naplnili naše ciele,“ skonštatoval pretekový riaditeľ Andrea Stella.