logo F1online.sk

Namiesto Maďarska zase Rakúsko? Podľa Wurza je to možné

Red Bull Ring, Spielberg, Rakúsko
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2020

Veľká cena Maďarska je v ohrození. Aspoň tak to vyzerá po sprísnení opatrení zo strany maďarskej vlády pre občanov z Veľkej Británie a ďalších vybraných krajín. Formula 1 sa chce vyhnúť nepríjemnostiam a podľa Alexandra Wurza sa preto rokuje aj o tom, že by sa do Maďarska vôbec nešlo.

Šéfom Formuly 1 robí starosti rozsah opatrení, ktoré vydalo Maďarsko, aby ochránilo svojich občanov. Pod hrozbou pokuty vo výške až 15-tisíc eur — či dokonca zadržania — od ľudí z britskými pasmi vyžaduje, aby sa nestretávali s miestnou populáciou.

Inžinieri, mechanici, novinári, jazdci a ďalší členovia padoku musia mať pozvánku od maďarskej vlády, aby mohli vstúpiť do krajiny. Tiež musia informovať o presnom dátume a mieste, kde do krajiny vstúpia. Okrem toho im nebude umožnené využívať miestnu hromadnú dopravu či taxíky a budú sa môcť zdržiavať len v priestoroch hotela a na okruhu. Jesť majú tiež povolené len na trati alebo v hoteli — ak ich hotel vôbec takéto služby ponúka.

To je veľký problém, keďže sedem z desiatich tímov je z Veľkej Británie, a to nie sú vôbec všetci — kolotoč Formuly 1 rozbiehajú aj novinári a reportéri a ďalší zamestnanci F1, ktorých bežne na obrazovkách nevidno. Preto sa v sobotu začalo horlivo diskutovať o možnosti zorganizovať tretie preteky v Spielbergu.

“Počas rozhovoru s Chasom Careym som dostal otázku, čo by piloti povedali na to, keby sme pretekali na Red Bull Ringu aj tretíkrát,” prezradil Alexander Wurz, šéf Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA, ktorého zacitovali rakúske noviny oe24.at. “Povedal som, že ak je to jediný okruh, na ktorý môžeme ísť, tak tu môžeme mať aj desať pretekov.”

“Radšej by sme tu jazdili viackrát, ako keby sme nemali pretekať vôbec. Takáto možnosť teda stále existuje,” pokračoval Wurz, podľa ktorého by rýchla zmena plánov nepredstavovala až taký zásadný problém. “Možno by sme to vedeli zareagovať aj takto narýchlo. Vieme, že všetci maršáli aj všetko vybavenie je tu už pripravené.”

“Možno by sa to dalo zorganizovať, ale potrebovali by sme to vedieť ešte pred nedeľou večer, aby sa nezačalo všetko baliť,” podotkol bývalý pretekár F1. “Možno sa Veľká cena Maďarska ani neuskutoční. Ak by sme to vedeli do najbližších 24 hodín, je dosť možné, že aj budúci týždeň tu budeme sedieť.”