logo F1online.sk

Marko volá do boja: Cieľom je double

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2021

Autodróm bratov Rodríguezovcov bude tento víkend hostiť osemnáste podujatie ročníka. Z pohľadu Red Bullu pôjde o veľmi dôležitú veľkú cenu, pretože má možnosť natiahnuť svoj náskok v Pohári jazdcov, a zmazať stratu v konštruktérskom šampionáte. Helmut Marko si obrovskú príležitosť uvedomuje a svojmu tímu určil jasný cieľ: víťazné double.

Po pretekoch v Austine bol Red Bull veľmi spokojný. Helmut Marko s úsmevom na tvári hovoril o tom, ako sa jeho tímu podarilo na predchádzajúcich víkendoch dostať na čelo jazdeckého šampionátu i napriek tomu, že spočiatku predpovedali úplne opačný scenár, a síce, že v Mexiku a Brazílii budú musieť sťahovať stratu.

Teraz je pohľad na šampionát o čosi veselší, no v Red Bulle stále pamätajú na to, že posledné tri veľké ceny by mohli viac pasovať Mercedesu. Preto treba zaútočiť teraz, myslí si Helmut Marko, s ktorým sa rozprávali reportéri La Gazzetta dello Sport. “Máme tu výkonnejšie turbo ako Mercedes a vďaka nižšej hustote vzduchu by nám to malo poskytnúť výhodu. Cieľom je získať double, aj preto, že Pérez sa zlepšuje.”

“Teraz sme si z pohľadu výkonnosti takí vyrovnaní, že sa ani nedá hovoriť o tom, že by niektorý okruh mal sedieť tomu čo onomu autu, hoci Mexiko a Brazília by nám mali vyhovovať viac kvôli nadmorskej výške,” poznamenal športový poradca červených býkov.

V prospech Maxa Verstappena hovorí ešte niekoľko ďalších faktorov. Jedným z nich sú pohonné jednotky. “Stále sme presvedčení, že Hamilton bude musieť nasadiť nový motor. Za normálnych okolností my nový motor nebudeme potrebovať.”

“A v nasledujúcich veľkých cenách sa dočkáme vyšších teplôt. Už v minulosti sa potvrdilo, že to je naša výhoda. Všetci sme presvedčení, že sa bude rozhodovať na poslednej veľkej cene. Mercedes pred nás postavil veľkú výzvu, pretože ich pohonná jednotka stále udáva tempo. My však myslíme pozitívne: Max je v skvelej forme a momentálne je najrýchlejším pilotom na trati,” zhodnotil Marko.

Zatiaľ čo Red Bull sa snaží získať tohtoročný titul, v továrni sa už dávno musí naplno pracovať na budúcoročnom monoposte. Nemajú v tíme obavy z toho, aký výkonný bude monopost, ktorý by mal dostať meno RB17, keďže sa naň tím nemôže stopercentne sústrediť?

Marko upokojuje: “Z projektu na rok 2022 sme nestiahli ani jedného jediného človeka, ten projekt beží paralelne. Všetko ide podľa plánu. Auto bude veľmi atraktívne. A s Hondou sme uzavreli veľmi dobrú dohodu ohľadom obdobia po roku 2021.”