logo F1online.sk

Najlepšia desiatka na gumách z Q2? Podľa Brawna to môže byť čoskoro minulosť

Max Verstappen a Lewis Hamilton na štarte VC Holandska 2021
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2021

Nie je to vôbec populárne pravidlo. Jeho účelom bolo trochu znevýhodniť tímy vpredu, no výsledkom bol pravý opak. Povinnosť nasadiť na štart pretekov rovnakú zmes pneumatík, s ktorou ste postúpili z druhej časti kvalifikácie, môže byť čoskoro minulosťou, povedal šéf Formuly 1 pre oblasť motoršportu Ross Brawn.

Toto pravidlo máme vo Formule 1 od roku 2014. Od toho roku boli jazdci, ktorí postúpili do Q3, povinní odštartovať do pretekov na rovnakej sade pneumatík, s akou zajazdili najrýchlejší čas v Q2. V hybridnej ére však mali dva alebo tri top tímy pred „zvyškom sveta“ taký náskok, že toto pravidlo sa premenilo na ich výhodu. Vďaka tomu mohli z Q2 postúpiť na akejkoľvek zmesi, kým stajne zo stredu poľa museli a musia nasadiť tie najmäkšie, ktoré sú zo strategického pohľadu samozrejme najmenej výhodné.

„Jednou z nešťastných vecí na tomto pravidle je, že dáva tým najrýchlejším ešte väčšiu výhodu, pretože si môžu pre Q2 vybrať akúkoľvek zmes pneumatík,“ povedal Ross Brawn. „Ostatní sa naproti tomu zúfalo snažia postúpiť a musia nasadiť mäkké zmesi.“

„Myslím si teda, že to má trochu opačný efekt. Zbaviť sa tohto pravidla by podľa mňa nemal byť veľký problém. Určite to je niečo, čím sa smerom do budúcna zaoberáme,“ dodal Brawn.

Trochu paradoxne poodhalili slabinu tohto pravidla aj tohtoročné šprinty. Počas „šprintových víkendov“ si mohlo všetkých desať tímov pred pretekmi zvoliť ľubovoľnú zmes pneumatík, čo prinieslo svoj efekt.

V Silverstone i Monze museli top tímy kalkulovať pri voľbe stratégie aj s postavením ostatných. Obvykle už stajne stredu poľa majú svoje zastávky dávno za sebou, čo sa na týchto pretekoch nestalo. V Taliansku takisto Lewis Hamilton odštartoval do pretekov na tvrdých pneumatikách, čo by sa počas „normálneho“ víkendu nikdy nestalo.

Toto pravidlo je z času na čas tímami stredu poľa kritizované. Napríklad Fernando Alonso pred niekoľkými mesiacmi povedal: „Snažia sa vymyslieť jedno pravidlo, ktoré vylepší šou, ale v skutočnosti je prínosom pre veľké tímy.“