logo F1online.sk

Mazepin má stále problém s helmou: Ako ísť na motorke bez okuliarov

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2021

Sťažoval sa na to na domácej veľkej cene v Rusku a aj v Austine Nikita Mazepin do vysielačky poznamenal, že má problém s helmou, do ktorej mu príliš fúka. Nebol pritom jediný, na niečo podobné sa sťažovali viacerí.

V Rusku a aj v Austine predstavil Mazepin špeciálny dizajn prilby. Dodávateľom jeho heliem je spoločnosť Bell, na ktorú pred novinármi poukázal aj sám pilot Haasu. Nebol si však celkom istý, v čom presne spočíva problém.

„Stále mám takéto komplikácie,“ povedal po piatku Mazepin. „Firma Bell mi vymenila priezor alebo mi dali novú helmu. Vzduch preniká odniekiaľ z pravej strany. V rýchlosti okolo 330 kilometrov za hodinu sa tam dostáva naozaj veľké množstvo vzduchu a dráždi vám oči.“

„Neviem, či ešte stále mám červené pravé oko a či je to vidieť. Je to ako jazdiť na motorke bez ochranných okuliarov,“ dodal ruský pretekár.

Tomu sa ani tu v Austine príliš nedarí. Na tímového kolegu Micka Schumachera opäť výrazne stráca, v druhom tréningu to bolo okolo jednej sekundy. Pre oboch mladíkov je COTA úplne novou skúsenosťou a život im neuľahčili ani miestne podmienky s množstvom hrboľov a hustou premávkou na trati.

„Je to celkom hrboľaté. Hrboľaté a zároveň vysokorýchlostné, čo nie je ideálne, ale určite dodáva tomuto okruhu charakter,“ povedal Mazepin. „Nebol to najľahší deň a premávka na trati bola hustá. Okruh je veľmi dlhý, ale z nejakého dôvodu sa tu dvadsať áut nedokáže poskladať.“

„Degradácia pneumatík je tu veľmi vysoká a nedokázali sme nájsť také tempo na jedno kolo, aké sme potrebovali. Na tomto povrchu a s takýmito zákrutami sa pneumatiky šialene prehrievajú. V záverečnej časti okruhu máte pocit, akoby ste jazdili na ľade,“ dodal Mazepin.