logo F1online.sk

Verstappena neuvidíme v Drive to Survive, prekáža mu falošná dráma

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

Formula 1 tento víkend zavíta do USA, do krajiny, v ktorej sa snaží preraziť. Pomáha si pri tom aj dokumentárnou sériou Drive to Survive, ktorá sa v USA teší veľkej obľube, a vďaka ktorej kráľovná motoršportu získava množstvo nových fanúšikov. Nie všetkým sa však páči. Max Verstappen odmieta aktívne sa zapájať do jej výroby a týmto spôsobom pomáhať tvorcom vo vytváraní umelej drámy.

Ovocie to však prináša. Podľa údajov televízie ESPN, ktorá vysiela Formulu 1 v USA, v roku 2018 sledovalo veľké ceny v priemere 547-tisíc fanúšikov. Dnes je to takmer jeden milión. Séria zaznamenala úspech aj u nežnejšieho pohlavia. Veľké ceny sleduje o 30 percent viac žien viac ako predtým.

Z podobne priaznivých čísel sa efjednotka teší vo viacerých krajinách, v ktorých chcela expandovať. V roku 2020 nazbierala v Brazílii, Číne, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Rusku, Južnej Kórei, Španielsku, Veľkej Británii a USA spolu 73 miliónov nových fanúšikov, čo je nárast o 20 percent v porovnaní so sezónou 2019.

I napriek dobrým číslam nie všetkým vonia spôsob, akým séria vzniká. Dlhoroční fanúšikovia ju kritizujú za nepravdivé vyobrazenie skutočností. Vo viacerých epizódach sme napríklad mohli vidieť, že tvorcovia si “požičali” útržky z vyjadrení jazdcov, ktoré povedali v inom kontexte, na iných pretekoch či dokonca v iných sezónach, len aby im to pomohlo vytvoriť istý naratív. Takto sa napríklad pokúsili navodiť dojem, že Sainz s Norrisom boli v roku 2020 na nože.

Max Verstappen si na jednej strane uvedomuje, že Formula 1 potrebuje nových fanúšikov, na druhej strane však nechce zbytočne vytvárať priestor na to, aby ho pred fanúšikmi Netflix vykresľoval v nepravom svetle. “Rozumiem, že je to treba robiť, aby sa zvýšila popularita v Amerike. Mňa ako jazdca však neteší, že by som mal byť toho súčasťou,” povedal pre agentúru AP.

Holanďan poznamenal, že keď v prvých sériách šou poskytol tvorcom interview, úryvky z neho boli vytrhnuté z kontextu a použité ako komentár úplne iných situácií. “Umelo vyrobili aj pár rivalít, ktoré v skutočnosti neexistovali. Rozhodol som sa teda, že nebudem toho súčasťou, že im nebudem dávať žiadne ďalšie rozhovory, pretože potom nebudú mať čo ukazovať. Ja nie som človek, ktorý by obľuboval takéto drámy. Ja chcem fakty a skutočné udalosti.”

Ako ašpirant na majstrovský titul však v novej sérii určite nebude chýbať, aj keď štábu Netflixu neodpovie na jedinú otázku. “V tej šou pravdepodobne budem,” uznáva a hneď si vybavuje situáciu z Imoly, kde sa ťukol s Hamiltonom na pokvalifikačnej tlačovke. “Raz sme do seba narazili, keď sme prechádzali okolo seba. To tam pravdepodobne bude.”

Na internete okamžite začali fanúšikovia dávať Netflixu nápady, ako nešťastnú situáciu využiť. Nechajme sa však prekvapiť, čo tvorcovia vymyslia.

Verstappen sa na adresu Drive to Survive vyjadruje kriticky už dlhodobo. Vlani okomentoval, v akom svetle ho Netflix vykreslil v prvej sérii. “Problém je v tom, že oni sa vždy snažia dostať vás do pozície, v ktorej vás chcú mať. Nech poviete čokoľvek, oni sa vás pokúsia vykresliť ako bezohľadného — alebo hocijakého, len nech im to sedí do príbehu. To sa mi nikdy nepáčilo. Ja uprednostňujem interview v štýle jeden na jedného s človekom, ktorý sa chce o vás dozvedieť viac.”

Súvisiace články