logo F1online.sk

Marca: Saudi už vydali oficiálny dress code, obmedzuje najmä ženy

Saudská Arábia, Džidda
© F1 Experiences
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2021

Veľká cena Saudskej Arábie sa premiérovo uskutoční v decembri tohto roku. Miestna kráľovská rodina za ťažké milióny (ba dokonca miliardy) zabezpečí výstavbu nového okruhu, kúpi miesto v kalendári a peniazmi spoločnosti Aramco podporí aj Formulu 1. O necelé dva mesiace sa zrejme dozvieme aj to, či súčasťou dohody je aj mlčanlivosť o porušovaní základných ľudských práv v tejto absolutistickej monarchii.

Nuž, na hodnotenie samotného podujatia si necháme čas po jeho skončení. Nemali by sme však byť naivní. Prvé náznaky, že v Saudskej Arábii to nebude len taký obyčajný víkend, priniesol španielsky denník Marca. V padoku vraj budú musieť tímy a ich zamestnanci dodržiavať pomerne prísny dress code. Asi neprekvapí, že obmedzuje najmä ženy. Ani muži to však nebudú mať ľahké. Aj v decembri v Džidde presiahne denná teplota 30 stupňov a ako sa dalo očakávať, žiadne krátke nohavice nie sú povolené.

„Tieto pravidlá sú prísne zvlášť pre ženy, ktoré nesmú nosiť žiadny výrazný make-up, žiadne priehľadné oblečenie a nič, čo odhaľuje kolená. Rovnako nesmú mať odhalený chrbát a ramená. Takisto žiadne bikiny ani priliehavé oblečenie,“ uvádza Marca.

„Muži nesmú nosiť šortky, tielka alebo priliehavé nohavice,“ píše.

Takisto boli tímy a ich príslušníci zvlášť upozornení na to, aby sa zdržali „prejavov lásky a láskyplných gest“ alebo „používania jazyka, ktorý by mohol byť považovaný za nevhodný“.

Na záver treba pre úplnosť dodať, že tieto pravidlá platia v krajine všeobecne, týkajú ako miestnych, tak zahraničných návštevníkov. Formula 1 teda nebude mať v tomto smere žiadnu výnimku.

Súvisiace články