logo F1online.sk

Vettel o probléme ľudských práv: Chce to viac ako len slová, chce to činy

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 10. 2021

Formula 1 a ľudské práva. Ako sa k tomu postaviť? Šport sa na jednej strane oháňa sloganmi ako „We Race As One“, na druhej prijíma tučné šeky od arabských šejkov, ktorých názory a morálny kompas sú prinajmenšom pochybné. Ak sa voči tomu nevie ostro vyhradiť šport ako taký, možno to musia urobiť jeho individuality, Lewisom Hamiltonom a Sebastianom Vettelom počnúc.

Absolutistické diktatúry ako Bahrajn a Spojené arabské emiráty majú svoje miesto v kalendári už niekoľko rokov. V tejto sezóne k nim pribudnú Saudská Arábia a Katar, ktoré vypísali tie najtučnejšie šeky a dostali desaťročné kontrakty. Režimy v týchto dvoch krajinách sa pritom radia k tomu úplne najhoršiemu, čo tento svet vidí.

Čo by teda mala robiť Formula 1? Tá tvrdí, že šport by mal zostať neutrálny a necháva všetkým otvorenú možnosť poukázať na prípadné problémy. Pilot Aston Martinu Sebastian Vettel si však myslí, že Formula 1 by mala prejsť od slov k činom.

„Problémom je, že šport, podobne ako štát, riadia individuality a tieto individuality majú vlastné názory, pozadie a podobne. Takže je to samozrejme ťažké,“ povedal Vettel v jednom z posledných rozhovorov.

„Musíme nájsť perfektných ľudí, ktorí dokážu riadiť náš šport a potom sa vydať na tú správnu cestu vpred. Sú v tom samozrejme obrovské finančné záujmy, no podľa mňa si v istom momente musíte položiť otázku: Máte nejakú morálku? A ľudia vo vedení športu by si ju mali položiť tiež. Dokážete niektoré veci odmietnuť? Alebo prikývnete na každý tučný kontrakt, ktorý sa objaví niekde za rohom, aj keď viete, že vaše dôvody sú zlé?“ pýta sa nahlas štvornásobný šampión.

Sebastian už v tejto sezóne jeden menší protest podnikol. V Maďarsku sa postavil za práva príslušníkov LGBTQ+ komunity. Títo ľudia síce v Maďarsku nemajú také postavenie, ako by si Vettel prial, no aspoň ich za sexuálnu orientáciu nikto nemučí a neväzní ako je tomu v krajinách Perzského zálivu. Je teda namieste, aby na tento problém Seb upozornil aj v Katare a Saudskej Arábii?

„Podľa mňa tu sú niektoré témy, ktoré sú až príliš veľké na to, aby sme si ich jednoducho nevšímali. Všetci asi budeme súhlasiť s tým, že ľudia majú právo na rovnaké zaobchádzanie,“ hovorí Vettel.

„Existujú však krajiny s rozličnými pravidlami, rozličnými vládami a rozličným pozadím. Nemôžem hovoriť za všetky štáty, pretože nie som expert, ale o niektorých aspektoch v niektorých krajinách viem. My do týchto krajín prichádzame a nesieme so sebou veľký koberec plný pekných správ, ktorý tam rozprestrieme. Myslím si však, že to chce viac než len slová, chce to činy,“ vyzýva Seb.

„Neviem, aký je ten najlepší spôsob komunikácie. Cítim však, že tento šport dokáže vyvinúť veľký tlak a ohromne pomôcť rozšíriť férovosť vo svete. Podľa mňa nie je správne, aby sa uplatňovali zákony, ktoré sa k ľuďom správajú inak len preto, že sa zamilovali do muža miesto do ženy alebo naopak. Myslím, že akákoľvek forma separácie nie je dobrá,“ dodal Vettel.

Súvisiace články