logo F1online.sk

Toto bola Lewisova chyba, tvrdí Brundle

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 10. 2021

Za turecké zlyhanie nenesie zodpovednosť tím, ale Lewis Hamilton, myslí si bývalý pretekár F1 Martin Brundle. Hamilton mal svojím rozhodnutím vyviesť boxový múrik z konceptu a postarať sa o to, že spoločne dospeli ku stratégii, ktorá od tej najhoršej nemala ďaleko.

“Box, box. Box, box,” zaznelo v Hamiltonovej vysielačke už v 41. kole. Britovi sa však táto stratégia nepozdávala, namiesto toho tím presvedčil, že lepšie bude počkať na vyschnutie trate. K tomu však nedošlo. Aby Mercedes predišiel hrozbe defektu a straty pozícií nielen v Pérezov a Leclercov, ale dokonca aj Gaslyho prospech, Mercedes siahol po zúfalom riešení a Hamilton v 50. kole predsa len prezul.

Hamilton sa vo vysielačke síce rozčuľoval, no podľa Martina Brundla sa sám dostal do nezávideniahodnej situácie. “Myslím si, že to bola chyba na Lewisovej strane,” vyhlásil Martin Brundle pre Sky Sports. “Už v minulosti sme videli, že zvrátil rozhodnutie tímu a dobre to zafungovalo. Napríklad vlani v Turecku, kde šiel až do cieľa a bolo z toho veľkolepé víťazstvo,” spomína na správne rozhodnutie neprezuť na nové intermediálky.

Strieborné šípy však teraz nemali nad čím špekulovať a ani neboli v takej ťažkej situácii ako Lando Norris pred dvoma týždňami. “Myslím si, že Mercedesu v nedeľu stačilo spraviť len jedno, a síce opakovať, čo robil Red Bull, pokúsiť sa minimalizovať škody spôsobené tým, že nasadil nový motor a dostal penalizáciu. Lewis vyviedol svoj tím z konceptu a na konci to bola zastávka, ktorá toho veľa nepriniesla.”

Mercedes mal v tej chvíli dve možnosti, zvolil si tú istejšiu. Podľa Brundla sa v tej chvíli rozhodol správne. “Bolo neskoro na to, aby tie pneumatiky využil, ale som si istý, že musel zastaviť. Pozrite sa na Alpine a pneumatiky Estebana Ocona, tie boli zjazdené až na konštrukciu. Sedliacky rozum vám hovorí, že by to pravdepodobne nevyšlo, ale Lewis to chcel aj tak.”

Hamilton po pretekoch uviedol, že to tak skrátka cítil. “Treba rešpektovať Lewisových sedem titulov a jeho inštinkt na trati. Na druhej strane však aj on musí rešpektovať, že jeho tím má obrovské množstvo informácií, oni sledujú celé preteky, všetky ostatné autá. Keď ho zavolali do boxov, tak ich svojím spôsobom rozhodil.”

Z dvojbodového náskoku je tak šesťbodové manko v jazdeckom šampionáte. To podľa Brundla “nie je koniec sveta”. “Túto neskutočnú sezónu môže rozhodnúť najrýchlejšie kolo alebo víťazstvo v šprinte, či trochu šťastia a spoľahlivosti. Je to naozaj veľmi, veľmi tesné.”

“Red Bull si bude robiť starosti z tej čistej rýchlosti Mercedesu. Valtteri Bottas bol vo všetkých ohľadoch skvelý a Lewisovi bude pomáhať v šampionáte. Čaká nás úžasný záver sezóny,” mädlí si ruky formulový komentátor.