logo F1online.sk

Mazepin sa takmer “postaral” o Hamiltona: Je mi to ľúto, nevidel som ho

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala11. 10. 2021

Predbiehať jazdcov o kolo je niekedy riziko. Do jednej kritickej situácie sa v nedeľu dostal Lewis Hamilton, keď sa za desiatou zákrutou pripravoval na predbiehací manéver na Nikitu Mazepina. Ten mu však zavrel dvere, čo rozhodne nečakal. Bola z toho tesná situácia, za ktorú sa Rus po pretekoch ospravedlnil.

Lewis Hamilton musel v jedenástej zákrute dokonca spomaliť. V rýchlosti zagestikuloval smerom k Mazepinovi, na zvyšku rovinky ho bezpečne predbehol a pokračoval v jazde. Mohlo to však dopadnúť aj oveľa horšie, keby trafil monopost Haasu a zničil si napríklad predné krídlo.

Nikita Mazepin po pretekoch vysvetlil, že Hamiltona vôbec nevidel. “V prvom rade chcem povedať, že sa Lewisovi hlboko ospravedlňujem. Sťažoval som sa tímu, že v zrkadlách nič nevidím a kvôli tej triešti potrebujem, aby na inštruovali, kde sú ostatné autá.”

“V Turecku tá triešť nie je zrovna najčistejšia, takže keď to zaschlo, jazdil som takmer poslepiačky,” poznamenal pilot Haasu. “Keď vás o kolo predbieha tak veľa monopostov, a nie raz, dokonca dvakrát, tak je to katastrofa. Som rád, že sa nám podarilo z toho dostať, ale stretnem sa s Lewisom a ospravedlním sa mu.”

Nikita Mazepin dorazil do cieľa na poslednej dvadsiatej priečke. Na Micka Schumachera stratil viac ako 24 sekúnd i napriek tomu, že ich stratégie boli veľmi podobné a Schumacher doplatil na to, že ho na začiatku pretekov roztočil Fernando Alonso.

Z výsledku však Mazepin nebol sklamaný, najviac ho potešil fakt, že nazbieral nové skúsenosti. “Podmienky boli dosť čudné, trať nikdy poriadne nevyschla. Nečakal som, že intermediálky budú potrebovať nejaký čas na to, aby sa z nich stali sliky, a že nám až potom umožnia jazdiť dobré časy. Tieto podmienky sú však hodnotné. Aj keď sa v nich ťažko jazdí, tak je to užitočné.”

Súvisiace články