logo F1online.sk

F1 štartuje zelenú revolúciu, jej pionierom bude palivo budúcnosti

Štartový rošt VC Holandska 2021
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király5. 10. 2021

Formula 1 v utorok predstavila niekoľko informácií k novým udržateľným palivám, ktoré by mali začať poháňať monoposty Formuly 1. Stane sa tak podľa všetkého od roku 2026 a cieľom športu ako takého je dosiahnutie uhlíkovej neutrálnosti v roku 2030.

V tomto roku sú monoposty F1 poháňané benzínom E5, pričom toto označenie hovorí o 5-percentnom podiele etanolu. V budúcom roku šport prejde k palivám E10 a v roku 2026 by mal byť benzín stopercentne bio.

Formula 1 toto nové palivo označuje ako „drop-in“ a jeho výhodou má byť možnosť nasadzovania v bežnej premávke. Vedenie športu intenzívne komunikuje s veľkými rafinériami a snaží sa prísť s riešením, ktoré by bolo možné využívať globálne.

„Kľúčové je to, že nové palivo bude hodné kráľovskej motoristickej triedy a bude mať rovnakú energetickú hustotu ako súčasné fosílne palivá využívané v F1,“ stojí v stanovisku športu. „To znamená, že autá budú rovnako rýchle ako dnes.“

„Odhady hovoria o tom, že v roku 2030 bude na cestách 1,8 miliardy vozidiel, pričom len 8 percent z nich bude čisto elektrických. Spaľovacie motory budú naďalej rozhodujúce v leteckej i lodnej preprave a rovnako aj pri diaľkovej cestnej doprave.“

„Vodcovskou úlohou vo vývoji stopercentne udržateľných drop-in palív môže mať Formula 1 enormný vplyv na emisie skleníkových plynov produkované sektorom globálnej dopravy,“ dodáva stanovisko.

Cieľom športu je vytvárať palivá, ktoré by mali byť vyrobené buď z komunálneho odpadu alebo nepotravinovej biomasy. V porovnaní s výrobou a nasadzovaním fosílneho paliva by sme mali prispieť k zníženiu emisií o minimálne 65 percent.

„Formula 1 má nový cieľ: vývoj paliva budúcnosti,“ hovorí sa v aktuálne publikovanom videu. „Keďže len 8 percent z približne 1,8 miliardy vozidiel v roku 2030 bude elektrických, potrebujeme nájsť iné riešenia na zníženie produkcie CO2.“

„Formula 1 prichádza s drop-in palivom, ktoré budú môcť využívať vozidlá po celom svete. Toto stopercentne udržateľné palivo je unikátne, je vytvorené v laboratóriu a pochádza z obnoviteľného bioodpadu. Produkuje menej emisií, je efektívnejšie a v každej kvapke je rovnaké množstvo výkonu.“

Video z dielne F1 pripomína, že šport je už vyše 70 rokov lídrom na poli inovácií. „Efjednotka“ nedávno vytvorila najefektívnejšie pohonné jednotky a hybridné systémy histórie, ale to nemá byť všetko.

„Formula 1 pomáha naštartovať zelenú revolúciu pre celú planétu. Toto je ešte len začiatok toho, čo je možné,“ dodáva video.

Súvisiace články