logo F1online.sk

Kalendár 2022: 23 pretekov, na tretine z nich uvidíme kvalifikačný šprint

Esteban Ocon a Fernando Alonso po štarte šprintu na VC Talianska 2021
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 10. 2021

Kalendár pre sezónu 2022 sa momentálne finalizuje. Podľa súčasného šéfa Formuly 1 Stefana Domenicaliho sa jeho konkrétnu podobu dozvieme v polovici októbra. Odhalil tiež, že kalendár bude pozostávať z 23 veľkých cien, pričom sobotný kvalifikačný šprint bude na programe na tretine z nich.

V tomto ročníku mali sobotné kvalifikačné šprinty premiéru. Liberty Media nám ich ponúkla ako „experiment“ na podujatiach v Silverstone, Monze a Interlagose. Reakcie boli zmiešané, niektorým sa to pozdávalo, iní to považujú za zbytočnú „umelinu“. Minimálne Liberty Media považuje šprinty za obrovský úspech, keďže ich v budúcom roku uvidíme viac. Podľa Stefana Domenicaliho budú na programe až na tretine podujatí, čo znamená sedem alebo osem šprintov celkovo.

„Na začiatku roka sme povedali, že to vyskúšame na troch podujatiach a zaistíme si dobrý plán smerom do budúcna,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre Sky Sports Domenicali. „Drvivá väčšina obdržaných komentárov bola superpozitívna. Promotéri sú veľmi spokojní, pretože to prináša niečo nové a významné už od piatka.“

„Dostávame pozitívnu spätnú väzbu a musíme sa smerom do budúceho roka uistiť, že vytvoríme dobrý plán, ktorý vezme do úvahy aj pripomienky tých, ktorým sa tento formát nepáčil. Vo všeobecnosti to však bol neuveriteľný úspech.“

„Môžem povedať, že šprintové kvalifikácie neuvidíme všade. Chceme ich ponechať na približne jednej tretine pretekov,“ dodal Domenicali.

Talian tiež poodhalil podobu kalendára sezóny 2022, ktorý vraj bude pozostávať z 23 veľkých cien. Začínať budeme v polovici marca a končiť v polovici novembra. Zverejnený by mal byť v polovici októbra.

„Kalendár by mal pozostávať z 23 veľkých cien. Pochopiteľne budeme rešpektovať najrôznejšie opatrenia súvisiace s pandémiou COVID-19 v jednotlivých krajinách. Je však našim cieľom, aby F1 poskytla nádej návratu do normálu,“ hovorí Domenicali.

„Môžem vám povedať, že budúcoročná sezóna odštartuje v polovici marca a skončí v polovici novembra,“ dodal.