logo F1online.sk

Wolff vysvetľuje, že Hamiltonovi pomohol k víťazstvu aj Verstappen

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2021

Mercedes sa v závere Veľkej ceny Ruska rozhodol správne a obul pneumatiky do prechodných podmienok. Toto Wolff v nedeľu po pretekoch prezradil, že za to z veľkej časti treba poďakovať stratégom a tímovej rosničke, no istý podiel má na tom aj Max Verstappen, ktorý Mercedesu dilemu výrazne uľahčil.

Prijať správne rozhodnutie na čele je vždy ťažké. Tímy zo stredu poľa obyčajne toľko nešpekulujú a čo najskôr prezúvajú v nádeji, že im zapraje šťastena a oni na tom zarobia. Zastávky v boxoch preto v posledných kolách rozbehli práve tímy zo stredu poľa.

Medzi nimi sa chaos pokúsil využiť aj Red Bull, ktorý povolal do boxov Maxa Verstappena. V tom čase bola na čele ešte stále dvojica Norris-Hamilton na slikoch. A kým Norris naďalej zostával vonku, Lewis Hamilton taktiež dostal pokyn prísť si po pneumatiky so zeleným označením.

Z pohľadu Mercedesu to však v prvom rade nebolo o útoku na Landa Norrisa, ale o reakcii na Maxa Verstappena. Presne tento moment v konečnom dôsledku rozhodol. “Vždy je to napínavé, či pilot, proti ktorému bojujete, zostane vonku. My sme však bojovali proti Verstappenovi,” ozrejmil Toto Wolff pre Sky Sports.

“On tiež zašiel po intermediálky, a tak sme si chceli uchrániť pozíciu pred ním. Kvôli tomu sme mali azda o trochu ľahšie rozhodovanie. Keď ste na čele pretekov, vždy je náročné vybrať si správne. Ako líder môžete len prehrať. My sme na tom dnes zarobili,” poznamenal.

Nechýbalo však veľa a Lewis Hamilton mohol dopadnúť ako Lando Norris. Prvú výzvu, aby zamieril do boxov, totižto odignoroval a pokračoval v naháňačke s Landom Norrisom. Obaja mali vtedy pocit, že podmienky na trati ešte nie sú také zlé.

“Pre pilota je to vždy ťažké, keď je polovica trate suchá a tá druhá len trochu vlhká,” vysvetľuje Toto Wolff, ktorý Hamiltonovmu postoju rozumie. “My sme však vedeli, že prichádza veľký dážď. Valtteri teda zastavil o kolo skôr, a potom bola naša rosnička spolu so stratégmi neoblomná; mali sme zastaviť.”

“Svojím spôsobom sme boli pripravení na náročný záver, či už by sme Landa vedeli predbehnúť na trati alebo nie. Potom prišiel dážď a všetko bolo odrazu dosť nevypočítateľné. Rozumiem, prečo bolo z pohľadu McLarenu také ťažké rozhodnúť, či zájsť do boxov alebo zostať na trati,” prikyvuje šéf Mercedesu.

Dážď v konečnom dôsledku Mercedesu pomohol. Alebo by sa Hamilton dokázal dostať cez Landa Norrisa aj na suchej trati? “Ťažko povedať, pretože Lewis bol na začiatku pretekov zaseknutý za Ricciardom, hoci ten mal DRS. Myslím si, že predbehnúť ho by bolo obtiažne. Mali rýchlejšie auto a on to skvele manažoval, ale ktovie?”

Súvisiace články