logo F1online.sk

Mazepin stratil na Schumachera priepastné štyri sekundy, dôvodom boli pneumatiky

Nikita Mazepin
© Facebook/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2021

Kvalifikácia na Veľkú cenu Ruska bola nepochybne zaujímavá, možno najzaujímavejšia v celej sezóne. Netýka sa to pritom len výsledkov na čele, ale aj na konci poľa. Napríklad Mick Schumacher dokázal opäť poraziť svojho tímového kolegu, a porazil ho priepastným rozdielom štyroch sekúnd.

To mimochodom tiež znamená, že Schumacher sa stal víťazom kvalifikačného porovnania v tíme Haas. Aktuálne je bilancia 12:3, takže Nikita Mazepin už nemá šancu stav otočiť. Táto posledná prehra pritom bola zrejme najbolestivejšia, keďže ho Mick zdolal rozdielom takmer štyroch sekúnd.

„Zvolili sme odlišné stratégie, pretože sme si neboli istí, ako budú v Soči fungovať intermediálky,“ prezradil po kvalifikácii Mazepin. „V Spa pneumatiky fungovali po dobu asi dvoch kôl, ale tu to bolo tak päť.“

„Na pomery nášho auta som mal dobré tempo uprostred prvej časti kvalifikácie, keď gumy začali fungovať. Avšak na jej konci boli pneumatiky staré len dve kolá a nedokázal som ich zapnúť. Mohli sme tak byť o jedno alebo dve miesta vyššie, čo by aj tak mnoho nezmenilo,“ dodal Mazepin.

Nikitov prvý pokus na prechodných pneumatikách mal hodnotu 2:02.416s. V ďalších troch kolách sa konštantne zlepšoval až na 1:54.181s. V druhom stinte na čerstvých pneumatikách zajazdil len dve rýchle kolá a zapísal aj svoj najlepší čas 1:53.764s.

Schumacher to naproti tomu skúsil opačne. Najprv odjazdil dve kolá, pričom rýchlejšie bolo to prvé. Potom sa vrátil do boxov pre nové gumy. V prvom kole na čerstvej sade zajazdil čas 1:52.116s, v druhom sa dokázal zlepšiť a v tom treťom zapísal svoj najrýchlejší čas v kvalifikácii 1:49.830s.

Nikitovi to tak vo Formule 1 stále nevychádza. Po ním vydupanej výmene šasi nedokázal ani po štvrtýkrát zdolať Micka Schumachera. S nemeckým kolegom pritom zakaždým prehral veľkým rozdielom. Na druhej strane, syn sedemnásobného majstra sveta potvrdzuje zlepšenie Haasu v kvalifikáciách. V Belgicku dokázal zdolať Kimiho Räikkönena, v Taliansku Roberta Kubicu a v Rusku aj Antonia Giovinazziho.