logo F1online.sk

Verstappen: Dúfam, že sa McLareny dlho udržia na svojich pozíciách

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2021

Po sobote v Monze musí byť cieľom Maxa Verstappena čo najviac navýšiť svoj náskok v Pohári jazdcov. Pomôcť mu v tom môže dvojica McLarenov, ktorá bude v nedeľu štartovať za ním. Holanďan sa ich nebojí, pokiaľ štart prebehne bez problémov, ba drží im palce, aby čím dlhšie dokázali držať za sebou Lewisa Hamiltona.

Max Verstappen v šprinte skončil na druhej priečke za Valtterim Bottasom, ktorému veľké problémy nenarobil. V nedeľu sa však s ním na trati zrejme ani nestretne, keďže Fín bude štartovať ako posledný.

“Mercedes stále vyzerá byť veľmi rýchly. Ja som do toho dával všetko, aby som sa za ním udržal,” opisoval skôr diaľkový súboj s Bottasom Max Verstappen, ktorý sa dostal za severana potom, čo Lewis Hamilton na štarte pretočil svoje pneumatiky. “Preteky nám vyšli lepšie, než sme čakali.”

“Ten štart bol dôležitý, samozrejme, presne o to sa vždy aj snažíte. Lewis ho nemal taký dobrý. Na reštarte som sa snažil držať za Valtterim, ale on mal skrátka o trochu lepšiu rýchlosť. Chcel som zostať blízko za ním, ale nestačilo to. Ale nie je to také zlé,” usmieval sa Holanďan, ktorý si musel dať pozor aj na Daniela Ricciarda.

Austrálčan na štarte “priletel ako raketa”. “Je to o manažovaní rizika v prvej zákrute. Daniel sa snažil dostať dopredu a nemal čo stratiť. Ja som však vedel, že po takom štarte som už bol v dobrej pozícii.”

Nepreletelo Verstappenovi v tej chvíli hlavou, že by si mal dať pozor? Tohtoročným bojom o titul môže otriasť akékoľvek vypadnutie. “Samozrejme, že na to myslíte, musíte dokončovať preteky vpredu alebo aspoň v prvej trojke, nestrácať priveľa bodov. Ja som si myslel, že tento víkend tie body stratíme, ale v skutočnosti sme zatiaľ zarobili. Dúfam, že to tak zostane aj zajtra.”

Red Bully v piatok avizovali, že štart bude kľúčový. Helmut Marko sa radoval z toho, že Valtteri Bottas kvalifikáciu vyhral a Lewis Hamilton bol druhý, pretože druhá priečka je na špinavšej strane štartového roštu. Možno i to prispelo k tomu, že Hamiltonovi úvod nevyšiel. A nezabudnime, že McLareny štartovali na softoch, o ktorých sa hovorí, že pred prvou zákrutou poskytnú jazdcovi výhodu štyroch metrov oproti stredne tvrdej zmesi.

Štart a výber pneumatík bude preto dôležitý aj v nedeľu. Inšpiruje sa Verstappen McLarenmi a na štarte obuje softy? “To neviem, uvidíme zajtra. Potom totižto nemali takú dobrú rýchlosť v porovnaní s nami. Samozrejme, mäkké pneumatiky vám na začiatku ponúknu lepšiu priľnavosť, ale musíme myslieť aj ďalej dopredu. Pozrieme sa na to, aké pneumatiky použijeme.”

Verstappenovi by ešte mohla robiť starosti rýchlosť monopostov s motormi Mercedes na rovinkách. Najmä McLareny sa v sobotu ukázali v dobrom svetle. “Ak budú po prvej a druhej zákrute za mnou, tak mi nebudú robiť starosti. Pre Daniela je fajn, že je späť. Zatiaľ má veľmi dobrý víkend. Dúfajme teda, že sa zajtra veľmi dlho udržia na rovnakých pozíciách,” skonštatoval usmievajúc sa.

“My sme znížili prítlak na našom aute, aby sme mali slušnú maximálku. Naša maximálka v pretekoch mi teda nerobí starosti. Ale vieme, že Mercedes má dobrú rýchlosť aj na celé kolo. V každom prípade sa pokúsime mať zajtra dobré preteky,” uzavrel sobotu v Monze Verstappen.

Súvisiace články