logo F1online.sk

Horner vyzdvihol Péreza, ktorý obetoval polovicu sekundy

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2021

Možno to tak v piatok na prvý pohľad nevyzeralo, ale Sergio Pérez už tento víkend dokázal výrazne pomôcť Maxovi Verstappenovi. Vyslúžil si za to pochvalu od Christiana Hornera, ktorý tvrdí, že Mexičan kvôli kolegovi obetoval približne päť desatín, o ktoré sa mohol v piatok zlepšiť.

“Musím povedať, že Checo dnes zohral kľúčovú úlohu ako tímový hráč, keď svojmu kolegovi poskytol zákryt a Maxovi pomohol dostať sa na tú pozíciu,” pomyselne potľapkal Sergia Péreza po pleci Christian Horner. “Myslím si totiž, že sme boli zraniteľní voči McLarenu.”

“Max je hore na tretej priečke, Checo obetoval asi polovicu sekundy. Mal by byť teda vyššie, než kde skončil, ale sme celkom spokojní s týmto výsledkom. Ak mám byť úprimný, keď sa pozriem na to, aký deficit sme mali vlani, tak sme v podstate zmazali polovicu straty,” nevidí dôvod na smútok šéf červených býkov.

Otázkou je, či Red Bull musel vyslať svoju dvojicu na trať ako prvú. Nemohli Pérez s Verstappenom vyčkať, nech robí rušnovodiča niekto iný? Ak by Pérez skutočne dokázal zlepšiť svoje maximum o päť desatín, v sobotu by štartoval zo šiesteho miesta, teda by poskočil pred Gaslyho, Sainza a Leclerca.

Samotný Pérez nebol veľmi spokojný. “Trápili sme sa, máme naozaj málo prítlaku. Snažili sme sa všetko optimalizovať s ohľadom na nedeľu. Dúfam, že sa nám to vyplatí a zajtra v šprintových pretekoch získame nejaké pozície a dostaneme sa cez štartové pole. Dlhé jazdy vyzerajú sľubne.”

A hoci sa Red Bull snažil čo najviac znížiť odpor monopostu, v šprinte a v nedeľu bude hroziť, že sa Mexičanovi nebude dariť dostať vpred. Problémom je paradoxne DRS. “Šprint bude dosť ťažký, pretože sa už veľmi skoro vytvorí DRS vláčik. Sú to však dlhé preteky a môže sa toho stať veľa.”

V to verí aj Christian Horner, ktorý zas dúfa, že Verstappen zarobí na tom, že štartuje z tretej pozície. “Zaujímavý je úsek po prvú zákrutu. Max je na tej správnej strane štartového roštu, takže snáď sa mu podarí dostať do zákrytu, keď pôjde do prvej zákruty.”

Na rozdiel od Verstappena Hamilton bude stáť na pravej strane, teda na tej špinavšej. “Lewis by pravdepodobne uprednostnil ľavú stranu pred pravou. Budú to teda vskutku vzrušujúce šprintové preteky, ktoré sú, samozrejme, de facto kvalifikáciou.”

Súvisiace články