logo F1online.sk

Vettel dúfa, že s vylepšeniami prídu aj odpovede

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2020

Po kvalifikačnom šoku v tábore Scuderie vydalo vedenie tímu rozkaz urýchliť vývoj aerodynamických súčiastok a čo najviac z nich priviezť už tento piatok do Rakúska, hoci pôvodne sa očakávali až na Hungaroringu. Vettel verí, že spolu s inžiniermi sa konečne dopracujú k odpovedi na otázku, čo treba spraviť, aby monopost SF1000 fungoval.

Pozitívnou správou pre Ferrari je fakt, že sa bude jazdiť na rovnakom okruhu ako minulý týždeň. Porovnávanie jázd tak bude výrazne jednoduchšie. “Myslím si, že je to pre nás obrovská príležitosť, keďže máme preteky na rovnakom mieste. Dúfam, že sa dočkáme aj nejakých odpovedí,” uviedol vo štvrtok v Spielbergu Sebastian Vettel. “Určite to bude pre nás dobrým indikátorom toho, či sme sa vybrali správnym smerom alebo nie.”

“Vždy máte od toho isté očakávania, ale najlepšiu odpoveď dostanete, ak sa pozriete na stopky potom, čo vybehnete na trať. Tešíme sa z toho, bude zaujímavé priamo porovnať to, ako dopadneme, v porovnaní s uplynulým víkendom,” konštatuje Vettel.

V piatok pred Veľkou cenou Rakúska to ešte nevyzeralo beznádejne. Vettelovi sa v pretekových simuláciách auto celkom pozdávalo, no potom prišla nedeľa. Nemec zostal rozčarovaný z toho, ako sa auto v priebehu pár hodín dokázalo zmeniť, vraj ho ani nespoznával.

“Lepšie sme sa museli pozrieť na môj výkon z pretekov, ktorý sa úplne vymykal z toho, čo sme cez víkend do toho bodu pozorovali. Našli sme pár vecí. Ťažko kvantifikovať, o aký veľký rozdiel sa tieto veci postarali. Mali sme problémy s brzdami, možno niečo ohľadom tlmičov,” zamyslel sa rodák z Heppenheimu. Problémy z brzdami by mohli vysvetliť obrovské množstvo prebrzdení, ktoré Vettel uplynulý víkend zaznamenal.

“Teším sa na to, keď sa vrátim na trať a zistím, ako sa auto bude správať. Myslím si, že mám dobrú pamäť a viem, aké som mal z neho pocity, keď bolo všetko v poriadku, a potom v pretekoch. Piatok bude dôležitým dňom v tomto ohľade, ale aj po stránke toho, či vylepšenia prinesú krok vpred, ktorý očakávame.”

Vettel napokon prezradil, monopost SF1000 je v porovnaní s jeho predchodcom lepší. “Podľa mňa sme auto vylepšili, ale zmenili sa jeho charakteristiky. Keď auto funguje — posledné preteky to v tomto smere nebolo ono —, tak sa asi zhodneme na tom, že z neho máme lepšie pocity. Trochu lepšie než vlani. Uvidíme, ako to bude vyzerať na iných okruhoch. Na druhej strane musíme byť realisti, vyzerá to tak, že ostatní dosiahli oveľa väčšie pokroky ako my.”

Pár slov pridal aj druhý muž priebežného poradia šampionátu Charles Leclerc, ktorému sa aj napriek ťažkostiam podarilo prekvapiť. “Myslím si, že bude dôležité, aby tieto vylepšenia správne fungovali a aby sme sa od toho odrazili. Dokázalo by to, že sme spravili krok správnym smerom. V opačnom prípade to budú zlé správy.”

“Budeme to mať veľmi ťažké, pretože Red Bully a Mercedesy sú veľmi rýchle. Minulý týždeň nám pomohlo bezpečnostné vozidlo, a my sme z ponúknutých príležitostí vyťažili maximum. Ak spravíme to isté aj tento víkend, všetko je možné. Pokúsime sa o to. Nemyslím si však, že by sme sa len vďaka našej čistej rýchlosti dostali na pódium. Pracujeme na tom, aby sme to zmenili,” doplnil.

Súvisiace články