logo F1online.sk

Norris: Nemyslím si, že ešte môžeme veľmi zrýchliť

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 9. 2021

Schovávali sa, alebo naozaj strácajú nielen na Ferrari, ale aj na Alpine? McLaren bol v piatok doslova neviditeľný, pričom v druhom tréningu oproti prvému akoby ešte spomalil. Ťažko povedať, či sú slová Landa Norrisa o tom, že tím do soboty už ťažko nájde veľa času k dobru, trpkou realitou, alebo len akousi mediálnou hrou…

Pre McLaren sa už stáva typické, že v piatok nežiari, no v sobotu dokáže zázračne zrýchliť. V Holandsku jednoznačne takéto zrýchlenie potrebuje, pretože časy z tréningov nie sú nijako slávne. Lando Norris dnes absolvoval 45 kôl, v FP1 skončil jedenásty, v FP2 ôsmy.

„V prvom tréningu sme vyzerali dobre, potom na mäkkých pneumatikách sme však už neboli takí rýchli. Pre premávku, červené vlajky a prerušenia bolo ťažké dať kolá dokopy. Celkovo to nebol zlý deň, no musíme zapracovať, aby sme dokázali v kvalifikácii odjazdiť konzistentne dobré kolá, a som si istý, že na to máme. V noci nás čaká nejaká práca,“ povedal Lando Norris, ktorý v Zandvoorte v roku 2017 vyhral preteky F3.

Strata McLarenu na Ferrari bola v piatok pomerne výrazná. Lando Norris v druhom tréningu zaostal za Charlesom Leclercom takmer o šesť desatín. Podľa Landa v aute nie je ukryté žiadne zázračné zlepšenie pred kvalifikáciou.

„Nemyslím si, že by sme v aute dokázali nájsť nejaké výrazné zrýchlenie. Prekvapením pre nás bolo, že Alpine je tu extrémne rýchly. Budeme pracovať na istých oblastiach, ale nie je tam nič, čo by teraz kompletne zmenilo celé auto,“ doplnil mladý Brit.  

Daniel Ricciardo v piatok odjazdil 43 kôl, v FP1 obsadil štrnástu priečku, v FP2 si o jedno miesto pohoršil. Dnes bol doslova neviditeľný a uvidíme, či v sobotu nadviaže na vydarenú kvalifikáciu z Belgicka.

„Trať je úžasná, zábavná, užil som si to. Dopoludnia som sa cítil vcelku dobre, popoludní nie. Skúsili sme na aute nejaké veci, no zrejme sme nešli správnym smerom. Ale o tom je tréning. Myslím si, že v sobotu budeme v dobrej forme. Okolo nás sú nejaké rýchle autá, čo znamená ešte viac práce pre nás. Verím, že nájdeme správny smer a v sobotu budeme späť. Predpokladám, že rozdiely budú mimoriadne tesné,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

V tíme veria, že v sobotu zrýchlia a opäť sa dostanú s obomi autami do Q3. „Očakávame, že kvalifikácia bude kľúčová, pretože predbiehanie bude v pretekoch ťažké. Tréningy boli prerušené červenými vlajkami, kvôli čomu sme nazbierali menej dát než by sme chceli. V každom prípade, získali sme dostatok poznatkov, a čaká nás rušný večer a noc, aby sme si všetko preštudovali a v sobotu všetko správne poskladali,“ skonštatoval pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.