logo F1online.skF1online.sk

Verstappen bez obáv: Na budúcoročnom aute pracuje dostatok inžinierov

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2021

Toto Wolff pred pár dňami oznámil, že na monoposte Mercedesu už tento rok neuvidíme žiadne novinky. Strieborné šípy sa chcú sústrediť na vývoj budúcoročného auta. V Red Bulle však postupujú podľa iného kľúča a ešte stále pracujú na tom aktuálnom. Maxovi Verstappenovi to pri pohľade na budúcu sezónu nerobí starosti.

Pred letnou prestávkou Mercedes predstavil balík vylepšení, ktorý podľa inžinierov Mercedesu síce nepriniesol zvýšenie čistej rýchlosti monopostu, no zato zlepšil jeho správanie. Vďaka tomu dokážu auto lepšie nastaviť, čo bolo v doterajšom priebehu sezóny trochu problémové.

V Silverstone a Maďarsku sa zrejme aj vďaka tomu Mercedes dostal do čela. Red Bullu teda nezostáva iné, len pokračovať vo vývoji, ak chce po sezóne organizovať prvé majstrovské oslavy od roku 2013. Nuž a podľa Christiana Hornera by k filozofii Red Bullu ani nepasovalo také skoré ukončenie vývoja.

V rozhovore pre holandskú verziu portálu motorsport.com Max Verstappen uviedol, že svojmu tímu verí v tom, že správne rozložil vývojové zdroje na tento a budúci rok. Monopost, ktorý sa zrejme bude volať RB17, podľa neho nedoplatí na to, ako prebieha táto sezóna.

“Ak mám byť úprimný, tak si to nemyslím,” odpovedal na otázku, či má nejaké obavy z toho, že neustále predlžovanie tohtoročného vývoja bude mať negatívny dopad na sezónu 2022. “Máme dosť ľudí, ktorí pracujú na budúcoročnom aute.”

“Môžeme sa o tom baviť poriadne dlho, ale ja osobne netuším, aký dobrý alebo aký zlý bude budúci rok. Nikto nevie, takže asi nám nezostáva iné, len si na to počkať,” zamyslel sa Holanďan, ktorého o týždeň čaká prvá domáca veľká cena.

Do nej by už istotne rád vstupoval späť na čele šampionátu, na ktoré stráca osem bodov, hoci po pretekoch v Rakúsku mal obrovský 32-bodový náskok. Jednu vypadnutie a jedno takmer vypadnutie však úplne zmenili pomery v šampionáte.

“Myslím, že na každom okruhu je to inak. Už vlani sme vedeli, že nám chýba výkon a aj celkový grip. V tomto roku sme v oboch smeroch spravili veľké pokroky. Niektoré trate viac vyhovovali nám, na iných bol lepší Mercedes. Pozbierali sme veľa dobrých výsledkov, ale mali sme aj kus smoly v Baku a na posledných dvoch pretekoch, na ktorých sme stratili veľa bodov,” prikyvuje Max Verstappen. “Takže stále je o čo hrať. Myslím si, že je to veľmi tesné.”

“Podľa mňa mal v ostatných dvoch pretekoch výhodu Mercedes s ich najnovším balíkom vylepšení. Vieme však, že aj my ešte pár vecí prinesieme. Dúfam, že nám to prinesie nejaký čas na kolo k dobru,” nádejá sa.

Ako zvládol Verstappen letnú prestávku? Určite mu padlo vhod trochu zabudnúť na vypadnutie v Silverstone a nešťastnú maďarskú prvú zákrutu. “Dať si krátku pauzu je vždy fajn. Nie tak kvôli tomu, že nemusíte pretekať, ale pretože máte čas byť s ľuďmi okolo vás. Presne to som spravil a pokračoval som týždňovou dovolenkou.”

“Najskôr som bol rád, že máme prestávku, ale po týždni alebo dvoch ma to už opäť začalo omŕzať a hovoril som si: OK, mohli by sme sa už do toho opäť pustiť? Bolo to fajn, ale som rád, že tento víkend budeme opäť pretekať,” prezradil.

Súvisiace články

Diskusia