logo F1online.sk

Stroll s Wolffom môžu mať problém, úrady vyšetrujú podozrivý nákup podielov

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2021

Hodnota akcií Aston Martinu v posledných mesiacoch utešene rástla. Od apríla 2020 až dodnes nabrali na hodnote o približne 60 percent, pričom na tejto vlne sa zviezol aj čerstvý minoritný vlastník Toto Wolff. Teraz celú transakciu preverujú úrady, ktoré majú podozrenie, že mohlo ísť o tzv. insider trading, teda obchodovanie zasvätených osôb.

Toto Wolff nakúpil podiely v Aston Martine práve v spomínanom apríli 2020. Uprostred pandémie si zaobstaral 0,95 percent akcií britskej automobilky. Koľko za tieto podiely zaplatil, jednotlivé strany nezverejnili, no takýto objem akcií by v tom čase predstavoval približne 43 miliónov eur.

To by nebol žiaden problém, keby po jeho nákupe nenasledovali dve dôležité udalosti, o ktorých mohol vopred vedieť, upozorňuje kanadský Le Journal de Montréal.

V máji 2020 britská automobilka oznámila príchod nového výkonného riaditeľa Tobiasa Moersa, bývalého šéfa Mercedesu AMG. V novembri sme sa navyše dozvedeli, že Mercedes chce navýšiť svoj podiel v Aston Martine tak, aby mu patrilo rovných 20 percent. Spolu s tým sa obe strany dohodli na technologickej spolupráci.

Asi netreba dlho vysvetľovať, že po oboch týchto udalostiach akcie Aston Martinu vystrelili dosť výrazne smerom nahor. V novembri minulého roka preto Nemecký úrad pre finančný dohľad BaFin začal prešetrovať Wolffov nákup akcií Aston Martinu. Aston Martinu, ktorého šéfom sa vlani nestal nik iný ako Wolffov dobrý priateľ Lawrence Stroll.

Kľúčové je zistiť odpovede na dve dôležité otázky. Vedel Toto Wolff ako vrcholový predstaviteľ Mercedesu, že Tobias Moers čoskoro zamieri do Aston Martinu? Vedel, že Mercedes plánuje navýšiť svoj podiel v Aston Martine na 20 percent a chce posilniť spoluprácu? Ak by tieto informácie mal, šlo by o jasné obchodovanie zasvätených osôb.

BaFin po svojom skúmaní posunul celú vec na ďalšie prešetrenie Britskému úradu pre finančnú etiku FCA, keďže Aston Martin je uvedený práve na londýnskej burze.

Mercedes v apríli 2020 opísal Wolffov nákup ako čisto “finančnú investíciu”, ktorá nebude mať na Wolffov post v Mercedese nijaký vplyv.

Hovorca Mercedesu Bradley Lord odmietol špekulácie, že by Wolff vedel o plánovanej investícii do Aston Martinu či o odchode Moersa. O vyšetrovaní vraj netuší. “Nemám informáciu o žiadnom prešetrovaní. Britským finančným úradom sme v správny čas poskytli všetky potrebné informácie.”

Kanadský zdroj informuje o ešte jednej zaujímavej zhode okolností. V marci 2020, teda krátko pred kúpením podielu, Wolff so Strollom vynechali jedno dôležité stretnutie vedenia F1. Späť na okruhy F1 následne prileteli spolu.

“Pán Wolff a pán Stroll sú priatelia a niekedy z veľkých cien a na veľké ceny idú spoločne. To bol aj prípad pretekov v Melbourne v roku 2020,” prezradil Lord, aby následne doplnil: “Toto investoval do Aston Martinu, pretože dôveroval značke, produktu a rastovému potenciálu.”