logo F1online.sk

Sato obhajuje Cunodu: Jeho čistá rýchlosť je nespochybniteľná

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 8. 2021

Júki Cunoda to vo svojej nováčikovskej sezóne nemá jednoduché. Japonský mladík urobil viacero chýb, ktoré ho stáli cenné umiestnenia a preto je momentálne v internom súboji ďaleko za tímovým kolegom Pierrom Gaslym. Varovný ukazovák už neraz zdvihol aj Helmut Marko. V dôsledku toho pokleslo prvotné nadšenie z príchodu svojského Japonca. Jeho krajan a bývalý pilot Formuly 1 Takuma Sato však o jeho rýchlosti nepochybuje.

Niekdajší jazdec Jordanu, BAR-u či Super Aguri a víťaz Indy 500 zostáva pri hodnotení výkonov japonského mladíka optimistický. Upozorňuje na všetky fakty, s ktorými sa Cunoda musí vyrovnať, aby našiel stabilnú pôdu pod nohami.

„Každý z nás už vie, že Júkiho čistá rýchlosť je nespochybniteľná,“ povedal Sato v podcaste The Fast Line. „Má skutočne nevídanú rýchlosť na to, že je to stále len dvadsaťročný chalan.“

„Nesmieme pritom zabúdať, v akej situácii sa na začiatku svojej kariéry ocitol. Napríklad Mick Schumacher súperí v Haase v internom súboji nováčika proti nováčikovi, ale Júki bojuje proti Pierrovi Gaslymu, čo je jeden z najrýchlejších mladíkov na rošte,“ myslí si Sato.

„Vo Formule 1 je váš tímový kolega aj váš hlavný súper a väčšina ľudí vás bude hodnotiť práve na základe porovnania s ním. Nie je to vždy fér, ale väčšinou to tak je. Tím vie, čo Júki dokáže, avšak zvonka je jeho potenciál ťažké posúdiť. Verím však, že má ohromný potenciál uspieť vo Formule 1,“ dodal.

Zotrvanie japonského mladíka v AlphaTauri aj v budúcej sezóne ešte nie je oficiálne potvrdené, avšak vo všeobecnosti sa očakáva. Vo svojom druhom roku by už mal mať dostatok skúseností aj znalostí na to, aby sa predviedol.

„Potrebuje viac skúseností. Keď som vo Formule 1 jazdil ja, trvali predsezónne testy niekoľko týždňov. Jazdili sme do Barcelony, Jerezu, atď. Dokonca aj v priebehu sezóny tím využíval svojho tretieho jazdca, pretože my dvaja by sme nezvládali tie presuny krížom-krážom. Všetky tie kolá, testovanie pneumatík a čas v aute sú to, čím si Júki práve prechádza v priebehu sezóny,“ hovorí Sato.

„Podľa mňa teda nie je fér súdiť ho, keďže čelí veľkej výzve. Akonáhle sa v tíme trochu usadí a zžije sa s novým prostredím, získa späť stratenú sebadôveru. Musíme byť trpezliví, počkať si a naďalej ho podporovať,“ dodal.

Súvisiace články