logo F1online.sk

Leclerc: Jedny z mojich najlepších pretekov vo Formule 1

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 7. 2020

Pred pretekmi by nikto nestavil na to, že Charles Leclerc dovezie svoje Ferrari do cieľa Veľkej ceny Rakúska na druhom mieste. No stalo sa. Scuderii vyšla stratégia, prialo šťastie a jej pilot predviedol dva optimistické, no bezchybné manévre. Do Maranella tak putuje trofej za druhé miesto.

Nič pritom nenasvedčovalo tomu, že Ferrari sa v pretekovom tempe vzchopí a postupne prebojuje aspoň za Red Bully. Charles Leclerc ani Sebastian Vettel v úvode nedokázali výrazne postúpiť poradím dopredu. Vývoj veľkej ceny však Scuderii zahral do karát. Navyše, autá tohto tímu ukázali spoľahlivosť, ktorá sa dnes na Spielbergu ukázala ako kľúčová.

„Som veľmi šťastný, akoby som dnes vyhral,“ povedal Monačan na pódiu. „Neočakával som to, ale je to príjemné prekvapenie. Myslím, že dnes sme urobili všetko perfektne.“

„Mali sme aj trošku šťastie, najmä s Lewisovou penalizáciou. Tu a tam sa pridali nejaké kolízie a vypadnutia, no našim cieľom bolo chopiť sa každej naskytnutej príležitosti, aj keď sme dnes rozhodne nemali tempo na druhé miesto. Som veľmi spokojný, ale je pred nami ešte veľa práce.“

„Stále sme ďaleko od toho, kde by sme chceli byť, no všetko je možné. Musíme si udržať našu vnútornú silu, pracovať ako tím a som si istý, že sa vrátime silnejší. Chce to však čas,“ dodal.

Monačanova jazda bola spočiatku trochu nenápadná. Na štarte sa mu nepodarilo získať pozície k dobru. Všetko sa zmenilo asi dvadsať kôl pred koncom, keď využil výjazd bezpečnostného vozidla na prezutie pneumatík. Jeho čerstvá stredne tvrdá zmes zafungovala dobre a Leclerc dokázal na trati predbehnúť Landa Norrisa i Sergia Péreza.

„Chcel som byť veľmi agresívny, pri každom safety care som však bojoval, najmä medzi prvou a treťou zákrutou a tušil som, že tam nemám šancu,“ komentuje Leclerc svoju jazdu v miestach, kde máte jedinú šancu na Red Bull Ringu súpera predbehnúť.

„Vedel som, že moja príležitosť príde, ak niekto urobí chybu. Našťastie pre mňa, Lando trochu spomalil a pri Sergiovi som sa skrátka rozhodol to tam poslať. Predbehnúť ho bolo dosť ťažké, ale páčilo sa mi to,“ opísal Leclerc manéver, ktorý bol ako vystrihnutý z virtuálnych pretekov.

„Hodnotím to ako jeden z mojich najlepších pretekov vo Formule 1, pretože som neurobil žiadnu chybu,“ uzavrel Monačan.

Súvisiace články