logo F1online.sk

Verstappen si z piatka nerobí ťažkú hlavu: Nevideli sme nič šokujúce

Max Verstappen, Red Bull zozadu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2021

Maxovi Verstappenovi a Red Bullu sa v piatok ani za nič nedarilo nájsť správny balans monopostu. To sa napokon odrazilo i na výsledných časoch na kolo, ktoré ukázali, že Red Bull potrebuje nájsť aspoň tri desatiny sekundy, ak chce pomýšľať na pole position. Verstappen i napriek tomu zostáva pokojný.

Vo svojom najlepšom kole Verstappen nezajazdil ani jeden fialový sektor, tie si podelili Mercedesy a naznačili tým, že po celej dĺžke okruhu dokážu s pneumatikami pracovať lepšie ako býci z Milton Keynes. Papierovo mal pritom Hungaroring Red Bullu vyhovovať…

“Musíme sa zlepšiť, najmä v rýchlosti na jedno kolo, ale tiež v tej pretekovej,” uznal Max Verstappen počas rozhovorov, v rámci ktorých bol nezvyčajne strohý. “Musíme sa pozrieť na mnohé veci, ale nevideli sme nič šokujúce. Nie je to nič priepastné. Pri týchto teplotách trate za sebou skrátka len nemáme ľahký deň.”

Teploty asfaltu sa dnes dostali až na 64 stupňov, čo počas sezóny F1 vidíme len málokedy. Veľká cena Maďarska tak bude skúškou tímov a vynaliezavosti inžinierov pri práci s pneumatikami. Kľúčová bude príprava a ich chladenie.

V prípade Red Bullu budú musieť vyriešiť aj problém s nedotáčavosťou Verstappenovho auta. Priebežný líder šampionátu sa dnes viackrát sťažoval na to, že jeho monopost nezatáča tak, ako by si bol želal. Liek na tento problém sa ani napriek veľkej snahe nepodarilo nájsť.

V druhom tréningu Verstappen najskôr zahlásil, že stále bojuje “s tými istými vecami”, akoby sa počas obedňajšej prestávky jeho tím nikam neposunul. Po ďalších zmenách v nastaveniach zas poznamenal, že má pocit, akoby bolo na aute niečo pokazené. Nedotáčavosť nie a nie zmiznúť.

“Medzi prvým a druhým tréningom sme spravili pár zmien, musíme sa pozrieť na to, ktoré z nich zafungovali a ktoré nie,” uviedol Verstappen. “Trať bola navyše veľmi horúca a vtedy to nie je také jednoduché.”

Súvisiace články